En verklig Jason Bourne

En 20-årig man vaknade mystiskt upp i en snödriva i Oslo i december förra året – och hade ingen aning om vem han var.

Han kallade sig för "John Smith" och pratade fyra olika språk.

"Han visste inte vad han hette, var han kom ifrån, hur han hamnade i Norge eller några detaljer om hans liv", skriver norsk polis i ett uttalande, enligt VG.

Det har nu gått fyra månader sedan den mystiske mannen hittades i en snödriva i Norge. Varken polisen eller mannen själv, som numera kallar sig för "John Smith" vet vem han är. Han hade inga identitetshandlingar på sig när polisen hittade honom och var helt övergiven.

Mannen talar – till sin stora förvåning - mycket bra engelska, tjeckiska , slovakiska, polska och ryska. Enligt norsk polis bryter mannen på östeuropeiska, därför har slutsatsen dragits att han är hemmahörande i just Östeuropa.

Inte ett spår

Polisen ber nu allmänheten om hjälp och vill ha in alla upplysningar som finns om den mystiske mannen. Olso polisen har varit i kontakt med flera andra länder via Interpol för att faställa mannens identitet – men misslyckats.

"Det har inte resulterat i några träffar på hans foto eller fingeravtryck. Vi har inga spår att gå på", skriver polisen i pressmeddelandet.

Liknar Jason Bourne

Mannen hittades övergiven i Grenseveien i östra Oslo och var helt utmattad. Polisen misstänker att mannen kan ha blivit utsatt för ett brott, men vill inte kommentera ärendet vidare, enligt VG.

Mannens märkliga situation liknar väldigt mycket filmkaraktären Jason Bourne, spelad av Matt Damon, som också vaknade upp utan att komma i håg en enda sak om sig själv i filmen Bourne identity.

Publisert: