Anders Borg vill driva tredje pappamånad

GÖTEBORG. Under sitt tal på Sverigemötet lyfte finansminister Anders Borg (M) återigen att han vill se en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Han går därmed emot sitt eget parti - som sa nej till reformen på den senaste stämman.

– Personligen tycker jag det är ett steg som man förr eller senare måste ta, säger han.

I morse fick de 2 801 deltagarna på Moderaternas Sverigemöte lyssna på partisekreteraren Kent Persson. Under eftermiddagen var det finansminister Anders Borgs (M) tur att äntra scenen.

Under den långa dragning om de utmaningar som Sverige står inför i framtiden nämnde han återigen att han gärna vill att partiet ska driva kravet på en tredje pappamånad i föräldrarförsäkringen. Det är något som biståndsminister Hillevi Engström (M), som också är partiets jämställdhetspolitiska talesperson, också nyligen gjorde.

Men på Moderaternas senaste stämma röstades ett liknande förslag ned.

På en pressträff efteråt utvecklade Borg:

– Som parti har vi inte föreslagit fler pappamånader. Däremot så finns det starka skäl att på sikt lägga grunden för bättre jämställdhet, säger han.

Enligt Borg leder dagens föräldraförsäkring till att unga familjer faller in i traditionella könsmönster när de får barn. Kvinnorna är i dag hemma väsentligt mycket mer än männen med barnen.

– Vi vet att det spelar roll för hur kvinnor deltar på arbetsmarknaden. Vi vet att det förmodligen också påverkar löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Då finns det ju skäl att titta på detta, säger Anders Borg.

Han tycker också att det är bra att regeringskollegan Hillevi Engström uttryckt samma uppfattning som han själv.

– Hon ska ju vara pådrivare i frågan, det är ju själva uppdraget hon har som talesperson i jämställdhetsfrågor. Personligen tycker jag att en tredje pappamånad är ett steg som man förr eller senare måste ta.

Reinfeldt: Vi vill uppmuntra jämnare uttag

Statsministern Fredrik Reinfeldt (M) höll också en pressträff inför det tal han ska hålla imorgon. Där kommenterade han den diskussion som förs i partiet om föräldrarförsäkringen.

– Det vi brukar kalla omsorgstrycket, den omsorg jag visar för andra än för mig själv, är väldigt ofta så fördelat att det ligger tyngre på kvinnor än på män, säger Fredrik Reinfeldt.

Han säger att hans parti gjort analysen att anledningen till att kvinnor ofta går ned i arbetstid ofta beror på att omsorgstrycket är för tungt.

– Det får då konsekvenser för deras livsinkomst. Det är också en arbetskraftsreserv som vi uppmuntras till att gå upp i deltid. Det finns flera sätt att lösa detta. Välfungerade föräldrarförsäkring är en av dem. Förskolekvalitet, äldreomsorg, RUT-avdrag är andra som skapar flexibilitet i livet, säger Reinfeldt.

Vill inte låsa sig i ståndpunkt

Han vill själv inte låsa sig i en ståndpunkt, utan hänvisar till den diskussion som fördes i partistyrelsen inför den förra M-stämman.

– Vi har som parti sagt att vi vill uppmuntra till ett jämnare könsbalanserat uttag ur föräldrarförsäkringen och vi vill som parti underlätta så att fler kvinnor kan gå från deltid till heltid. Däremot ville inte en majoritet fästa sig vid en tredje pappamånad.

I Alliansregeringen är det i dag bara Folkpartiet som aktivt driver på för en ännu en pappamånad. Kristdemokraterna är hårdnackade motståndare, de vill i stället ta bort samtliga pappamånader och låta föräldrarna bestämma helt själva.

Publisert: