Flyttades i hemlighet

Alice Babs tidigare grannar hade kontaktförbud och fick inte besöka den folkkära sångerskan.

Nu har hon flyttats till ett nytt boende – men vännerna vet inte vart.

– Mamma är inte på något sätt isolerad. Hon har kontakt med alla som får henne att må bra, säger dottern Titti Sjöblom.

Alice Babs förvaltare Lena Arenbjörk har tagit tillbaka ansökan om förnyat kontaktförbud mot det forna grannparet. Nu har Nacka tingsrätt avslutat ärendet. Förvaltaren förklarar inte närmare orsaken till varför det inte längre behövs något besöksförbud, men skriver i sin inlaga:

”Situationen har ändrat sig, ett kontaktförbud är inte längre aktuellt”.

Grannparet Bennie Sjöquist och hans fru välkomnar tings­rättens beslut.

– Vi har inte gjort något fel. Att vara en vän är inte något brottsligt. Det är anmärkningsvärt att en människa av Alice kaliber, oavsett om hon är dement, inte tillåtits träffa sina vänner, säger han.

Alice Babs har lämnat seniorboendet i Nacka utanför Stockholm. I stället bor hon på ett särskilt demensboende som hon köat till i fem månader, enligt dottern Titti Sjöblom:

– Där finns utbildade demenssköterskor som vet, kan och förstår precis vad en dement person behöver: Lugn och ro för att känna sig trygg. Det är viktigt för oss.

”Sanningen kommer fram”

– Vad andra människor gör och vad de har för motiv vill jag inte kommentera. Det är oerhört trist. Jag vill inte ägna mig åt pajkastning. Hade folk större kunskap om demens hade detta aldrig hänt. Sanningen kommer fram en dag, säger Titti Sjöblom.

Dottern lyfter fram sjukjournalerna som visar att hennes mamma mår enormt mycket bättre nu sedan besöken reducerades.

– Olika läkare har sagt att mamma är mycket mer harmonisk och gladare än tidigare. Mamma förtjänar lugn och ro. Var människor, som inte tillhör familjen och inte har tillgång till läkarjournaler, får sin information ifrån vet inte jag.

Nöjd med förvaltaren

Titti Sjöblom anser att förvaltaren Lena Arenbjörk gjort ett ypperligt arbete och varit fantastisk.

– Jag har fullt förtroende för att förvaltaren har agerat på rätt sätt.

Titti Sjöblom hänvisar till Demenscentrums webbsida där hon själv intervjuas och förklarar hur en person med Alice Babs diagnos kan må och agera.

– Familjen har fått stort stöd av människor som har anhöriga som är dementa som direkt förstår, att vara dement och känd är ingen lyckad kombo.

– Mamma är inte på något sätt isolerad. Hon har kontakt med alla som får henne att må bra, familjens gamla vänner som mamma haft kontakt med i alla år. Barn, barnbarn, släktingar och kusiner. Vi träffar mamma regelbundet, barn och barnbarnsbarn och det är alltid lika förtjusande och underbart.

Grannparet Bennie och Eva Sjöquist vill ha hjälp med att hitta henne. Senast de hade kontakt var den 19 mars. Enligt folkbokföringen får sångerskan sin post till förvaltarens adress, annan adress saknas.

– Vi vet inte var hon finns. Det viktigaste just nu är att få veta att Alice har det bra, säger Bennie Sjöquist som förgäves velat ha en dialog med förvaltaren.

Kända artistvännen upprörd

En av de vänner som tidigare portats från att besöka Alice Babs är känd artist och är nu mycket upprörd över hanteringen av sångerskan.

– Besöksförbudet har upphävts men ingen vet var hon är någonstans. Vi kan inte besöka henne!

Av handlingar i ärendet framgår att Alice Babs fick en förvaltare i vintras, mot sin vilja. Orsaken var bland annat att familjen miss­tänkte att det fanns en risk att sångerskan skulle ”luras att ingå avtal som kunde få förödande ­ekonomiska konsekvenser med stora skadeståndsanspråk.”

Har tvingats avbryta samtal

Anhöriga mådde mycket dåligt av att se hur sångerskan, enligt dem, utnyttjades på grund av sin stjärnstatus av makarna Sjöquist och andra så kallade vänner i musikbranschen. Flera ska ha försökt nästa sig in i familjen och vända Alice Babs mot barn och barnbarn. Vårdpersonal ska vid flera tillfällen ha tvingats avbryta diskussioner med sångerskan om pengar och papper.

Makarna Sjöquist har bestämt avfärdat samtliga anklagelser i polisförhör och menat att de sedan åtta år stått den folkkära sångerskan mycket nära.

– Det här har skötts skitdåligt av förvaltaren, säger en av hennes artistvänner.

Aftonbladet har förgäves sökt förvaltaren Lena Arenbjörk.

Slog igenom som 16-åring

Född: 26 januari 1924 i Kalmar.

Yrke: Sångerska och skåde­spelerska.

Karriär: Gjorde sin första inspelning ”Joddlarflickan” 1939 och slog igenom året efter, 1940, i filmen ”Swing it, magistern!”. Kom 1958 på fjärde plats i Euro­vision med låten ”Lilla Stjärna” och började 1963 samarbeta med Duke Ellington. Alice Babs utnämndes till hovsångerska 1972.

Publisert: