Nyheter

Sprejade frukt med giftigt insektsmedel

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

En kund upptäckte hur en anställd i en Hemköpsbutik sprejade giftigt insektsmedel på frukten.

Förklaringen: Att det var så många blomflugor.

– Det är helt oacceptabelt, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

När Anna, som tidningen pratat med, hörde hur butiksbiträdet sprejade något över frukten i mataffären som ligger i Stockholmsområdet, följde hon efter och frågade vad det var för sprej.

Sedan såg hon att det var giftig inspektssprej.

Butiksbiträdet sa att de hade mycket blomflugor.

– Men det här är ju jättegiftigt sa jag. Då svarade hon att ”det är bra om man sköljer frukten”, säger Anna till DN.

Är mycket giftig

Sprejen som användes var, enligt Anna, av märket Radar Raid och klassas som "mycket giftig". Enligt företaget som tillverkar den "oskadliggör" sprejen både flygande och krypande insekter.

Och den är inte ofarlig för människor – den som skulle råka få i sig av sprejen uppmanas i produktens säkerhetsblad att ta kontakt med läkare, skriver DN.

Tidningen har inte lyckats nå butikschefen för ytterligare kommentarer, men till dess fotograf har han sagt att sprejen bara används på pantmaskinerna.

Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som äger varumärket Hemköp, säger att han aldrig hört talas om något liknande tidigare.

– Att spreja på frukt är ju fel, det är helt oacceptabelt, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Meningen är att man ska kunna köpa ett äpple och äta det direkt.

"Är orimligt"

Enligt Ingmar Kroon görs nu för tiden så pass noggranna kontroller för att fastställa att det inte är något, eller bara mycket lite, besprutningsmedel på frukt och grönsaker innan de går ut i butik, att man egentligen inte ska behöva skölja dem.

– Att då i butiken spruta på något är orimligt.

Ingmar Kroon har inte varit i kontakt med butikschefen.

– Jag vet inte hur det går till i den här butiken, det måste de få svara på själva. Det kan ju vara som han säger att man använder den här sprejen till pantmaskinerna och att det sedan är någon vikarie eller så som inte förstått hur rutinerna är, säger han.

Ingmar Kroon påpekar att Axfood inte äger just den aktuella Hemköpsbutiken utan att det är en franchise, men säger att företaget kommer att ta kontakt med butikschefen under måndagen för att reda ut vad som hänt.

Aftonbladet har sökt butikschefen utan framgång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så fixar du enkla fällan mot bananflugor