Annie Lööf: Det får mig att må illa

Publicerad 2014-05-05

Partiledardebatten i SVT:s Agenda var hård och efter sändningen skruvades ­tonläget upp ytterligare.

Annie Lööf sågade ­Jimmie Åkessons insats fullständigt.

– På varje fråga han fick svarade han att han skulle kraftigt minska den ­ansvarslösa invandringen. Det får mig att må illa ­faktiskt, säger hon.

Det blev tuffa tag när partiledarna i går kväll möttes i debatt i SVT:s Agenda med bara tre veckor till EU-valet och knappt fem månader till riksdagsvalet.

Hetast blev känslorna när det diskuterades jobb och fri rörlighet. Alliansledarna målade ut de rödgröna partierna som djupt splittrade. Oppositionen beskyllde ­regeringsföreträdarna för att vara både okunniga och nöjda trots att arbetslös­heten ökat.

”Ett brunt luftslott”

När tv-kamerorna slocknat fortsatte de hårda orden att hagla.

Flera partiledare markerade kraftigt mot SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans upprepade svar om att ­kraftigt minskad ­invandring ska bekosta partiets förslag.

– Det får mig att må illa faktiskt. Det är ett brunt luftslott som ska finansiera allt från A till Ö. Men det är ju så, det är ju ett öppet rasistiskt parti som vi har i Sveriges riksdag och jag tycker att det är beklagligt, säger C-ledaren Annie Lööf.

Tog upp invandringen

Stefan Löfven (S) hävdade att Åkesson är både arbetar- och kvinnofientlig i den politik han driver. 

– Han tror sig hitta de ­enkla lösningarna och att han har pengar till allting genom att stoppa invandringen. Det är högerpopulism och det måste han avslöjas för.

Under debatten lyftes det flera gånger fram att Sveriges välfärd är beroende av invandring. Men Jimmie Åkesson menar att tillväxt inte är beroende av öppna gränser.

– Det finns ingenting som tyder på det. Det är klart att om vi har en selektiv invandring med högspecialiserad kompetens eller människor som kommer hit för att arbeta i bristyrken är det säkert en ekonomisk vinst, men det har vi inte, säger han.

Kritiserade Löfven

I fredags gick Alliansledarna ut och kritiserade Stefan Löfven för att försöka bluffa sig till val­segern genom att vägra ge gemensamma besked tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var efter debatten inne på samma linje.

– Jag tror inte jag fick ett enda svar under hela debatten från Stefan Löfven. Han har som idé att inte svara på några frågor. Det är ett försök att inte låtsas om att man vill någonting och framför allt inte ge svar på vad man vill tillsammans med andra.

Han menade att de rödgröna partierna lovar allt åt alla och bygger upp ett ”förväntanshål” hos väljarna.

– Vartenda inlägg som Sjöstedt och Fridolin hade handlade om stora löften på skattehöjningar, skattesänkningar och utgiftslöften som de inte är överens med varandra om. Och så får väljarna förvänta sig att detta ska komma. Men de har alltså inte berättat om någonting de vill göra tillsammans, säger Reinfeldt.

”Mini-Alliansen”

Men enligt Löfven är det inget konstigt att partier tycker olika.

– Skillnaden är att jag söker lösningar i samförstånd och att de låser in sig i ett ­alternativ som snart kanske kallas ”mini-Alliansen” eftersom flera partier riskerar att åka ur.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln