Nyheter

”Lägg ifrån dig geväret och hjälp till”

Av: 

Pelle Tagesson

NYHETER

26-åringen i rätten i dag – mamma till sonen: Han är död

LUND. 26-åringen ville inte åka hem över jul. Då åkte föräldrarna till Lund för att hämta honom.

Det blev bråk och 26-åringen sköt ihjäl sin pappa och var nära att träffa sin mamma.

– Han är död, lägg ifrån dig geväret och hjälp till, säger mamman till sonen samtidigt som hon pratat med SOS och försöker återuppliva sin man.

På torsdagen ställdes 26-åringen inför rätta, åtalad för bland annat mord och framkallande av fara för annan.

Han förnekade brott.

– Det var en ren olyckshändelse att han dödade sin pappa, förklarar 26-åringens advokat Leif Silbersky. Han har aldrig haft för avsikt att göra sin far illa.

Det viktigaste vittnen är 26-åringens mamma, hon fanns i rummet där sonen sköt ihjäl sin 57-årige pappa med ett vapen han nyligen köpt och aldrig hade använt. Hon kommer att höras när rättegången fortsätter i nästa vecka.

Spänt förhållande

Föräldrarna ville att sonen skulle komma hem till Blekinge och fira jul.

– Men jag ville inte åka hem, berättade han i förhör bara några timmar efter dödsskjutningen. Det hade varit spänt mellan mig och mina föräldrar mellan ett och två år. Så jag sa att jag hade feber.

Han stannade i sin studentlägenhet i Lund. Han släckte alla lampor och satt på en kudde i duschen. Mobilen stängde han av.

– Jag skämdes.Jag ville inte att någon skulle se att jag satt ensam på julafton.

Han hade dock inte räknat med föräldrarnas oro.

Sent på julaftons kväll satte de sig i bilen och körde de 20 milen till Lund, oroliga för sin ”sjuke” son.

De knackade på, men ingen öppnade.

”Ville hämta hem mig med tvång”

Efteråt har sonen berättat att någon ryckte i hans dörr. Han blev orolig och tog fram sitt gevär ur vapenskåpet. Ett kulvapen han köpt ett par månader tidigare men aldrig hade använt. Han laddade vapnet.

En stund senare bankade det åter på dörren. Liksom första gången var det hans föräldrar. Den här gången öppnade 26-åringen sedan han fått klart för sig att det var hans mamma och pappa som stod utanför.

– De var arga och ville hämta hem mig med tvång, ha sonen berättat.

Gång på gång uppmanade han dem att gå, men pappan var irriterad över att han satt ensam i mörkret med ett laddat gevär. Han försökte ta det ifrån honom.

Slutligen lämnade 26-åringen över vapnet till sin mamma och när det lugnat ner sig skulle han ställa tillbaka det i vapenskåpet. Men då var han så stressad att han glömt koden till skåpet. Han satte sig i sängen med det laddade geväret i knät.

”Hörde kulan svischa förbi”

Mamman började städa i den röriga lägenheten och hon bad sin man gå ut med soporna. Hon hörde sedan en ordväxling mellan hennes man och sonen, men hon uppfattar inte orden. Plötsligt gick pappan fram mot sonen som drog sig undan.

– Sedan small det bara.

Hon uppfattade först inte att maken var träffad, inte förrän han själv sa: han sköt mig.

– Om han bara hade gått ut med dom djävla soporna som jag bad honom istället för att gå framåt vår son, säger kvinnan i ett senare förhör.

Maken stapplade fram några steg innan han föll ihop döende. Kulan hade gått rakt genom kroppen och var ytterst nära att även träffa mamman som befann sig bakom sin man.

– Jag hörde den svischa förbi mig, säger hon förhören.

Både hon och sonen var chockade efter skottet.

– Ring polisen, ring polisen mamma, skrek sonen.

”Ska jag skjuta mig?”

Medan hon pratade med SOS dog hennes man. De talade om för henne hur hon skulle försöka återuppliva honom och i det inspelade samtalet hörs sonen i bakgrunden.

– Ska jag skjuta mig? frågar han.

– Nej, svarar mamman. Lägg ifrån dig geväret och hjälp mig.

Men sonen hjälpte inte till, istället gick han ut och väntade på ambulans och polis-

– Det var jag som sköt honom, men det var inte meningen, säger han till polisen.

Den inställningen hade han också när rättegången inleddes i dag. Men åklagare Maja Källén hävdar att han uppsåtligen sköt sin pappa och har därför åtalat honom för mord. Hon har dock angett grovt vållande till annans död som andrahandsyrkande.

Den delen av rättegången hålls i nästa vecka.

”Våldsamt humör”

Inledningen i dag handlade om ofredande och försök till misshandel i december 2012. En forskarkollega och en handledare berättade hur de utsatts för 26-åringens våldsamma humör.

– De gjorde aldrig någon anmälan då men jag har ändå valt att åtala för dessa brott, bland annat för att visa hur den här mannen agerar i pressade situationer.

De båda offren beskrev 26-åringens skiftande humör och den rädsla det hänt.

– Hade jag vetat att han hade vapenlicens hade jag försökt få bort honom, förklarade arbetsledaren. Vapen är farliga och jag anser inte att han kan kontrollera sig i vissa situationer.

26-åringen satt hela tiden lugn vid sidan av sin advokat och stirrade med tom blick framför sig. Han ägnade inte sina tidigare kolleger en blick.

Svarade kort och mekaniskt

Han var klädd i häktets gröna gläder och gymnastikskor. Hans skägg hade vuxit rejält under de månader han suttit häktad.

När det blev hans tur att förklara vad som hände den 18 januari svarade han kort och mekaniskt på åklagarens frågor. Han förnekade att han angripit både kollegan och arbetsledaren.

Hans advokat Leif Silbersky valde att inte ställa några frågor till 26-åringen.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: