Svenska motståndsrörelsen

De vill störta demokratin

avAnders Johansson, Oskar Forsberg, Lisa Hansson, Martin Nilsson

Experter varnar för en våg av nazistiskt våld

1 av 5 | Foto: Graderar människor efter ras Nazisterna Magnus Söderman, till höger, dråpdömde ledaren för Svenska motståndsrörelsens Klas Lund i mitten och Pär Öberg, Svenska motståndsrörelsens presstalesman.

Mord, misshandel, vapen och hakkorspepparkakor med barnen.

Svenska motståndsrörelsen är Sveriges mest radikala nazistiska gruppering och medlemmarna är dömda för en lång rad våldsbrott.

Efter Kärrtorpsattacken varnar nu experter för en tredje våg av nazistiskt våld.

Det här är berättelsen om män och kvinnor som vill störta demokratin - och graderar människor efter ras.

Under en längre tid hade hakkors sprejats på byggnader och nazistiska propagandalappar satts upp i Stockholmsförorten Kärrtorp.

Många hade sett män i uniform träna på Kärrtorps idrottsplats, där barn från omgivningen tränar fotboll, hockey och friidrott.

Av den anledningen höll den antifascistiska organisationen Linje 17 en bred manifestation mot rasism på det lilla torget i förortens centrum.

Runt 300 personer samlades, däribland många äldre och barnfamiljer.

Men den fredliga demonstrationen förvandlas snart till kaos när ett 30-tal svartmaskerade män från Svenska motståndsrörelsen rusade in på torget.  

Beväpnade med knogjärn, tillhyggen och sköldar gick de till attack och kastade glasflaskor och bengaler mot folksamlingen.

– Vi hade precis börjat när jag hör folk ropa ”här kommer de!". Då ser jag en grupp på kanske 30 svartklädda personer som kastar flaskor, stenar, smällare och attackerar människor längst bak, sa Jenny till Aftonbladet kort efter attacken.

Människor på plats har beskrivit hur torget blev ett slagfält när demonstranter gick till motattack och drev upp SMR:s aktivister i skogen.

– Jag stod med mina vänner bredvid en kvinna med barnvagn. Allt gick så fort, jag såg två led med svartklädda personer med bengaler komma rusande. Sedan började det regna oöppnade glasflaskor och knallskott, säger Viktor Nyström, en av de som samlats för att demonstrera. 

Totalt greps 26 män, alla från SMR, när polisförstärkningar anlände till platsen.

I onsdags häktades tre av dem för våldsamt upplopp.

■ ■ ■

Enligt Anders Dalsbro, redaktör på Expo, ökar aktiviteten hos Svenska Motståndsrörelsen kontinuerligt.

– Den uppfattning vi har är att den ökar och har gjort det successivt så länge vi har kollat på dem sedan 2008. Men vi gör inte analysen att det även innebär att de successivt blivit fler medlemmar, bara för att de syns och hörs mer. Det kan lika gärna vara tvärtom.

Expo har genomfört en preliminär kartläggning av Svenska motståndsrörelsen, SMR:s, aktiviteter i år och räknat till omkring 560 aktiviteter spridda över hela landet.

Sett till invånarantal per län är aktiviteterna överrepresenterade främst i Dalarna, Västra Götaland och Skåne, där även flera av ledarna bor.

Det är en ökning med knappt 30 procent från i fjol, då SMR hade totalt 435 aktiviteter.

Och våldsamma attacker är inte ovanliga som metod i organisationen.

På sin hemsida, Nordfront, uppmanar SMR sina aktivister att beväpna sig med kniv och beskriver söndagens attack som en "konfrontation med svenskhatare".

– Vi har som policy att använda våld i självförsvar och är det några som aggressivt hotar att jaga ut oss ur Kärrtorp är det klart att det blir våld, det är inget konstigt med det, sa SMR:s presstalesman Pär Öberg till Dagens Nyheter två dagar efter Kärrtorpsattacken.

■ ■ ■

Svenska motståndsrörelsen har funnits i 16 år, men historien om Sveriges mest våldsamma nazistorganisation börjar redan under tidigt 1990-tal, när den militanta nazistiska rörelsen Vitt ariskt motstånd, VAM, bildades.

Klas Lund, numera ledare för SMR, var tidigt tongivande i 1990-talets Vit makt-miljö och var med att starta upp VAM. När VAM gick i graven bildade flera av veteranerna Nationell ungdom, som 1996 kom att uppgå i SMR. 

Under ledaren Klas Lund sitter riksledningen. De lokala grupperna kallas "nästen" och styrs av "nästeschefer".

Aftonbladet tar i dag upp ett tiotal av toppnamnen. 

Emil Hagberg, en av de tre som häktades efter Kärrtorpsattacken, är chef för Stockholmsnästet och var tidigare ansvarig utgivare för Nordfront.

Presstalesman Pär Öberg sitter med i riksledningen, liksom Fredrik Vejdeland, chefredaktör och nuvarande ansvarig utgivare för Nordfront.

– Det är en extremt hierarkiskt styrd organisation. Man förväntas, utan att ifrågasätta, göra som ledarna beslutar, säger Anders Dalsbro.

SMR:s politiska mål är att bygga ett nordiskt rike med en nationalsocialistisk regering.

Hur många som är aktiva i organisationen är okänt, men allt tyder på att de är runt hundra.

Kraven på SMR:s medlemmar är höga.

– Man förväntas ställa upp och vara väldigt aktiv, delta i demonstrationer och propagandaspridning. I sådana här sammanhang är det inte ovanligt att man har olika poängsystem som främjar aktivism. Man förväntas "försvara sig", vara vältränad och SMR har uppmanat sina aktivister att beväpna sig med kniv, säger Anders Dalsbro.

■ ■ ■

Vissa av medlemmarna lever ensamma, som en av cheferna som bor ensam med sina föräldrar på gården i Norrland.

Andra har familjer.

Fredrik Vejdeland har fem barn tillsammans med Paulina Forslund, som är livsstilsredaktör och skriver om familj och hälsa på Nordfront. hon twittrar flitigt och skrev i somras: "Fick häromdagen frågan hur man kan vara mamma och "nazist". Jag är nationalsocialist för att jag är mamma".

Paret bor i Kungälv, men är inte skrivna tillsammans. Vejdeland är i stället bokförd hemma hos en av Nordfronts tongivande skribenter.

En av de anhållna twittrade under pseudonymen "Vit revolution" dagarna innan attacken i Kärrtorp: "Det blir spännande på söndag".

Dagarna dessförinnan har han lagt ut en bild på ett hakkors av deg, med kommentaren "Pepparkaksbak med barnen", och en bild av en antik andra världskrigs-stilettkniv med hakkors: "Ännu en till samlingen".

■ ■ ■

Den våldsromantiserande retoriken avspeglas även i medlemmarnas straffregister.

Bland de granskade är över hälften, minst 26 stycken, dömda för grova brott som dråp, misshandel och mordförsök.

Våldet är spritt även utanför den politiska sfären.

Flera inom SMR är även fotbollshuliganer. Enligt uppgift till Aftonbladet har flera av dem som anhölls efter Kärrtorpsattacken kopplingar till Djurgårdens och AIK:s firmor.

Flera har ingen taxerad inkomst och ekonomisk brottslighet förekommer i brottsregistren.

I Uppsala greps 2010 en 35-årig tidigare morddömd SMR-medlem och i hans hus fanns pistoler, automatvapen, ett gevär, walkie talkies, två stulna bilar, hundra liter vodka och 45 kilo cannabis.

Enligt flera källor finns kopplingar till andra kriminella nätverk som Hells Angels.

Den tidigare ledaren Magnus Söderman dömdes 2011 att betala tillbaka ett större belopp i aktivitetsstöd som han felaktigt sökt från Försäkringskassan. Han gjorde då praktik på ett åkeri, som drevs av en annan SMR-medlem som skrev under hans blanketter.

Efter ett internt bråk lämnade Söderman organisationen och är i dag aktiv inom Svenskarnas parti.

■ ■ ■

Kopplingarna till andra nazistiska och högerextrema organisationer är starka, vilket blev tydligt 2000-2010 då Salemmarschen anordnades i Stockholm.

Under parollen "mot svenskfientlighet" marscherade Info-14, Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna, Nordiska förbundet, Nationalsocialistisk front (nuvarande Svenskarnas parti) och SMR tillsammans till minne av mordet på Daniel Wretström, trummis i vit makt-bandet Vit legion, som utfördes av en psykiskt sjuk person.

Tidigare i år meddelade organisationen Nordiska nationalsocialister att man lade ned sin verksamhet för att uppgå i Nordiska motståndsrörelsen, som är paraplyorganisation för SMR och systerorganisationerna i Finland, Danmark och Norge.

I mars i fjol slöt svenska SMR upp med nazister i Trondheim, Norge.

Där uppstod tumult med antifascistiska motdemonstranter och flera nazister greps.

– Det var framför allt svenskar omhändertagna, säger Anders Dalsbro.

■ ■ ■

Enligt Mats Deland, historiker och medförfattare till tre antologier om högerextremismen i Sverige, finns tydliga paralleller mellan SMR:s aktiviteter i dag och de nazistiska våldsvågorna i början och slutet av 1990-talet.

SMR:s s höjda tonläge, både på nätet och på gatan, kan vara ett tecken på att en tredje våg av nazistiskt våld är på väg att blossa upp, enligt Deland.

– De som häktas nu hamnar i en besvärlig situation. De kommer förmodligen sitta inne ett tag och då kan den här historien upprepas, om de radikaliseras i fängelset. På så vis ser man en upprepning av vad som hände fram till våldsexplosionen 1999, säger han.

■ ■ ■

Förra veckans attack mot demonstrationen i Kärrtorp slutade i två skadade poliser, två knivhuggna personer och flera chockade och skadade Kärrtorpsbor.

Under veckan har tusentals människor protesterat mot nazism och rasism i Göteborg, Uppsala, Lund, Sundsvall och Umeå och flera andra ställen i landet. I morgon anordnar nätverket Linje 17 en ny demonstration i Kärrtorp, dit över 15 000 hade anmält att de ska komma under fredagseftermiddagen.

– Vi vill försvara vår demokratiska rättighet att yttra oss mot rasism utan att bli tystade av rasistiskt våld. Dels är det viktigt att bygga vidare för en folkrörelse mot rasism, för det är det enda som kan trycka tillbaka rasismen i samhället. Men det är också ett försvar av vår rörelsefrihet i våra bostadsområden, säger Ammar Korshed, presstalesman.

ARTIKELN HANDLAR OM