Hajar twittrar för att varna badare

NYHETER

Forskarnas unika projekt ska rädda liv i Australien

Foto: En vithaj. Obs, hajen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Twittrar hajen är det läge att simma in till stranden.

Då är den nämligen närmare än en kilometer bort.

Australiensiska forskare har fått hajar att surfa på nätet, närmare bestämt har de tagit fentaget in på det sociala nätverket Twitter.

Varnar på sociala nätverk

Genom att fästa sändare på över 320 hajar, bland annat vithajar, så kommer badare att varnas med en tweet om någon av de vasstandade broskfiskarna närmar sig, enligt Sky News.

Passerar de bojar som är ut cirka en kilometer från stranden publiceras en tweet i Surf Life Saving Western Australia's (SLSWA) Twitter-flöde

Bland annat informeras nyfikna om hajens storlek, arten och dess ungefärliga position.

– Information är nu omedelbar och människor har inte längre någon ursäkt, de kan inte säga att de inte får information. Det handlar nu om du söker efter den, säger Chris Peck, från SLSWA, till Sky News.

Tillstånd att jaga haj

Australien har den senaste tiden drabbats av fler dödliga hajattacker än någon annan plats i världen.

Nyligen har lokala myndigheter gått med på en kontroversiell plan för att stoppa hajattackerna, de har gått med på att fiskare ska få döda hajar som är större än tre meter och befinner sig i särskilda områden populära bland strandgäster och surfare, enligt Sky News.

Kritikerna menar att det är en ”magreaktion” som inte kommer ge några positiva resultat, vare sig för människor eller hajar.