Löfven pressades i kvällens Agenda

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

De borgerliga partierna sågade Stefan Löfvens förslag på samarbete över blockgränserna.

I kväll pressades han om utspelet i SVT:s Agenda.

– Det är så här alla partier går till val. Annars hade vi haft ett tvåpartisystem, det har vi inte i Sverige, säger Stefan Löfven (S).

Annie Lööf (C) tyckte att Löfven skulle "sluta dagdrömma". Och Jan Björklund (FP) konstaterade att det inte är aktuellt.

Det blev kalla handen för Löfven efter debattartikeln där han och Carin Jämtin skriver att S kan tänka sig ett samarbeta över blockgränserna efter valet. De nämner både C och FP som möjliga samarbetspartners.

– Det är inte så konstigt när vi går in i en valrörelse att Centerpartiet och Folkpartiet reagerar på det viset. Jag hade naturligtvis inte väntat mig att de skulle springa över till Löfven och Socialdemkraterna, säger Stefan Löfven i kvällens Agenda.

"SD får inte ha vågmästarroll"

Programledaren, Camilla Kvartoft, pressar honom om vilka partier han ändå helst vill samarbeta med. Men Löfven vägrar ge ett klart besked.

Han konstaterar att S tidigare har samarbetat med både C, V och MP. Han säger att han antingen kan tänka sig en S-ledd minoritetsregering med stödpartier eller ett regeringssamarbete.

– Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering. Då säger vi Socialdemokraterna tillsammans med ett eller flera partier. Där är viktigt att väljarna får säga sitt så vi ser hur det ser ut efter valet, säger Stefan Löfven.

Han fortsätter:

– Jag delar inte ut några ministerposter över huvud taget precis av det skälet.

På det viset menar han att SD också förhindras från att få vågmästarrollen.

– Sverigedemokraterna kan inte ha den vågmästarrollen och det inflytandet i svensk politik. Och möjligen borde det vara fler än jag som tänker att om de blir vågmästare så borde vi inte tänka lite bredare då? säger Stefan Löfven.

Björklund: Inte aktuellt

Jan Björklund (FP) är med i kvällens Agenda för att tala om friskoleskandalen. Men efter intervjun med Löfven fick han också svara på hur han ser på regeringsfrågan.

Enligt honom är det uteslutet att FP skulle regera med S.

– Inte i regeringsställning, det är inte aktuellt. Egentligen är det ganska enkelt i regeringsfrågan. Antingen är det så att vi i alliansen får fler röster än de rödgröna får, då kommer vi att sitta i regeringsställning. Annars får de fler röster och då får de sitta i regering.

Han medger däremot att FP kan tänka sig stöda en S-regering i enskilda frågor.

– Det gör vi hela tiden. Vi gör upp om mängder av frågor hela tiden. Men det som avgör om man kan samarbeta i en regering eller i ett regeringsunderlag är de stora ekonomiska frågorna, säger Jan Björklund.

Publisert: