Reinfeldt knuten till Obama

avOskar Forsberg

1 av 9

Titta på bilderna här ovan - de är tagna före och efter presidentbesöket i Sverige.

Utöver politik verkade Obama och Reinfeldt även diskutera herrmode.

– Jag har själv inte noterat det men det stämmer att han bytt slipsknut, säger slipsexperten Jockum Åkesson.

Four-in-hand, Windsor, halv Windsor eller Nicky?

Enligt experterna finns det 72 olika sätt att knyta en slips. Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare främst burit trekantiga stilrena knutar. Men den skarpsynte har noterat hur han på senare tid bytt till en mer ledig knut, en four-in-hand med ett så kallat ”Obamaveck”.

– Tidigare har han oftast haft en trekantig parisisk knut men han kan ju ha blivit påverkad av Obama att använda en lite enklare, säger Jockum Åkesson, slipsexpert på Portia i Malmö.

”Vän med folket"

Pamela Bellafesta, modeexpert på Sofis mode, tycker att statsministerns val av en enkel four-in-hand, med ett litet veck under, visar på mod.

– Den signalerar att han är vän med folket och inte sätter sig över dem. Precis som man ofta ser president Obama utan skräddarsydda kostymer, säger hon.

Trendmässigt är Reinfeldt helt rätt ute.

– Absolut, det är inne med en enkel knut som är ordentligt och bra gjord. Till exempel med det lilla vecket under. Det är betydligt bättre än en avancerad knut som är slarvigt knuten, säger Pamela Bellafesta.

Dubbel Windsor inne

Jockum Åkesson håller med, även om det allra, allra senaste är något mer avancerat. Åkesson har nyligen varit i London på trendspaning.

– Det senaste är dubbel Windsor med det ena varvet lite under knuten, det är mycket modernt och mest inne internationellt. Men den enkla Obamaknuten funkar den också, säger han.

Fredrik Reinfeldt är inte tillgänglig för en kommentar rörande valet av slipsknutar.

”Han förbereder sig för fullt inför stämman som börjar i morgon”, skriver pressekreteraren Daniel Valiollahi till Aftonbladet.