Hot mot skola i Stockholm

1 av 8 | Foto: LÄSARBILD
SAMLADES UTANFÖR SKOLAN Föräldrar och elever utanför Sofia skola i Stockholm efter larmet om hot.

avEric Emanuelsson

NYHETER

Ett skriftligt kom under onsdagen in till Sofia skola i Stockholm.

Flera poliser är på plats för att utreda om hotet är seriöst eller inte.

Rektorn har beslutat att skolan ska vara öppen under dagen.

– Det är poliser överallt och elever har börjat få panik, säger eleven Alexandra Mondolfi.

Polisen säger att hotet inte har kommit in just nu, men det är först nu under onsdagsmorgonen som de har bestämt för att utreda ärendet.

– Det har kommit in ett skriftligt hot mot skolan. Det finns flera poliser på plats och vi håller på att utreda hotet, säger Eva Nilsson informatör på Stockholmspolisen.

Polisen vill inte uttala sig i vad hotet handlar om, men meddelar att de kommer att vara kvar på skolan tills den stänger, för elevernas säkerhet.

Alexandra Mondolfi, 16, går på skolan som ligger på Skånegatan i Stockholm.

Lärarna har krismöte

– Det är poliser överallt och vi vet inte vad vi ska göra för ingen säger någonting. När vi frågar lärarna om det är ett bombhot så tittar de bara ner i marken, säger hon och fortsätter:

– Det är flera som har panik och elever har börjat åka hem. Många föräldrar står och pratar med polisen för att de vill veta vad som ska hända.

En annan elev berättar att tre poliser går runt i byggnaden med en planriktning över skolan och "letar efter något". Eleven säger också att lärarna ska ha ett krismöte klockan halv tio och att det inte förekommer några lektioner för tillfället.

Enligt Alexandra Mondolfi har rektorn sagt till eleverna att de får åka hem om de vill. Men för de elever som vill vara kvar är skolan öppen som vanligt.

– Lärarna säger att det eventuellt kan hända någonting. Men just nu vet de inte mer, säger Alexandra Mondolfi.

Mail till föräldrarna

Rektorn skriver i ett mail till barnens föräldrar:

"Just nu vet man inte om hotet är allvarligt menat eller inte, men för säkerhetens skull tar man det på största allvar. Polisen är här för att utreda hotet, men vi har inte fått några signaler att vi borde stänga skolan. Skolan är öppen utifrån bedömningen att de åtgärder polisen vidtar är tillräckliga för att det ska vara tryggt att vistas här"

Sofia skola har klasser från förskolenivå upp till årskurs 9, på skolan går cirka 800 elever.