Skröt om sexköp – får resa till Spanien

Publicerad 2014-03-06

18-åringen som i ett blogginlägg skrev att han hade köpt sex i Prag har väckt ny uppmärksamhet.

Flera personer har reagerat på att han fått utlandspraktik i Spanien av sin gymnasieskola.

En av motiveringarna för stipendiet är nämligen att man ska vara en ”god ambassadör” för skolan.

18-åringen från södra Sverige skrev i februari ett blogginlägg som på bara några timmar blev spritt över hela landet.

Han beskrev i detalj i inlägget att han varit i Prag och köpt sex av en prostituerad kvinna.

”Det sjukaste jag gjorde var att dra till en bordell och köpte en hora”, skrev han först, och fortsatte därefter med en ingående beskrivning av händelsen. Inlägget postades tillsammans med flera bilder på 18-åringen och den kvinna han uppgav hade sålt sex till honom.

På nätet spreds blogginlägget och reaktionerna var många. 18-åringen hyllades å ena sidan som ”kung”‚ men ansågs också ha begått avskyvärda handlingar enligt andra.

Blogginlägget är sedan dess borttaget.

18-åringen berättar nu att han ångrar sig.

– Jag gjorde mitt livs största misstag. Folk tar droger, eller testar vapen. Jag gjorde detta. Och skrev om det. Jag tänkte inte på konsekvenserna, säger han.

Valdes i höstas

När det blev känt på den gymnasieskola där han läser att 18-åringen genom sin utbildning fått utlandspraktik i Spanien i vår höjdes flera arga röster.

18-åringen och hans klasskompisar fick inför praktikperioden möjlighet att söka om två praktikplatser i Spanien som skolan tillhandahåller. Fem elever sökte, och 18-åringen och ytterligare en elev fick platserna.

Kriterierna för att söka stipendiet var flera stycken, enligt rektorn på skolan. Bland annat tar ansvar för skolgången – och att man är en god ambassadör för skolan.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det just det sista kriteriet som upprört människor.

– Ledningen sa först att de inte kunde skicka mig på praktiken när folk blev arga, att de inte visste om jag skulle göra något dumt igen, säger 18-åringen.

”Idiotiskt”

Han berättar att han därefter bad om ursäkt till alla lärare, och då fick en andra chans att åka till praktikplatsen.

– Det var jobbigt, jag hade väldigt mycket ångest. Jag ångrar mig väldigt mycket. Det var omoget gjort och jag tänkte inte innan jag handlade. Sedan skrev jag om det på bloggen, det var idiotiskt. Jag tänkte att jag skulle tjäna pengar på att jag fick många läsare, säger han.

Den bloggportal han skrev på använder sig nämligen av annonser som 18-åringen tjänade pengar på. Efter att ha varnats flera gånger om inlägget bytte han portal.

Rektorn på skolan säger dock att man aldrig haft funderingar på att ändra beslutet om praktikplatsen.

– Uttagningsprocessen för utlandspraktik gjordes i höstas. Där fann vi att han uppfyllde samtliga kriterier och han beviljades då att genomföra sin praktik utomlands. Han är över 18 år, det han gör på sin fritid kan vi som skola inte straffa honom för, säger rektorn till Aftonbladet.

”Har inte helhetsbilden”

18-åringens blogginlägg diskuterades bland elever och personal på skolan, berättar rektorn. Men det har inte ändrat ledningens bild av eleven.

Kan du förstå de som tycker att ett blogginlägg om sexköp inte går ihop med att vara god ambassadör?

– Jag kan förstå det, men de har inte helhetsbilden. Ser man bara fragment kan jag förstå det. Jag kan inte kräva att alla ska kunna skollagen utan och innan.
Rektorn menar att skolledningen tagit både skollagen och Skolverkets riktlinjer i beaktande när man beslutat om utlandspraktik.

Vad innebär det att vara en god ambassadör på skolan?

– Att jobba tillsammans med sina kamrater för att tillsammans få en bra skolgång. Både att vara en god människa och en god kamrat, på skolan. Det man gör på fritiden, blandar vi inte in. Han uppfyllde alla de kriterierna.

Ni har inte funnit anledning att ändra beslutet efter hösten?

– Nej. Han har inte ändrat beteende på skolan. Han är fortfarande samma person och uppfyller de här kriterierna på skolan.

ANNONS