Blixthalka i Västra Götaland

NYHETER

Flera avåkningar och kraftigt problem i kollektivtrafik

1 av 2

Västra Sveriges kollektivtrafik är lamslagen av ett kraftigt snöfall. Spårvagnstrafiken är kraftigt försenad och ett antal avgångar har ställts in.

– Vi riskerar inte våra resenärers hälsa, säger Gunilla Wictor, Västtrafiken.

Tipsa | Aftonbladet

Ett ymnigt snöfall under morgonen har ställt till med kaos i trafiken i Göteborg. Spårvagnstrafiken är hårt drabbad med förseningar och inställda avgångar.

– Vi har en del problem och vi får många samtal från resenärer som undrar vad som händer. Jag rekommenderar att gå in på vår hemsida och titta. Den uppdateras hela tiden med ny information, säger Gunilla Wictor, informatör, Västtrafik.

Inga ersättningsbussar

Enligt Gunilla Wictor har det kommit över 10 centimeter över Göteborg under lördagsförmiddagen. Linjen mot Gamlestaden och Angered står helt stilla och Västtrafik kan inte sätta in ersättningsbussar. Det är helt enkelt för halt. Även tågtrafiken till och från Göteborg är kraftigt försenad. Det beror på att trafikväxlar har frusit.

– Vi har fått förseningar på cirka tio minuter på sträckan Göteborg Stockholm, säger Henrik Månsson, SJ:s pressjour.

Bussar fastnade

Busstrafiken i centrala Göteborg är också drabbad av snökaoset med förseningar. Trafiken har haft det speciellt svårt i backiga delar av staden.

– Flera bussar fastnade vid Chalmers vid 9-tiden i morse, säger Gunilla Wictor.

Hamnade på taket

Snön har nu ersatts av regn men det är fortfarande halt på vägbanorna. Det har varit flera trafikolyckor runt om i Göteborg. Vid Landvetter fick en person föras till sjukhus efter att bilen voltat och landat på taket. Bilen kom från Borås och och svängde av mot Landvetter när olyckan var framme. På Rävebergsvägen tappade en bilist kontrollen över sin bil och körde in i en stolpe. Föraren klarade sig bra men bilen fick plåtskador.

– Det har inte varit några allvarliga skador i samband med halkan, säger Lars Larsson, Räddningstjänstens pressjour.

Stor mängd snö

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i delar av Götaland och Svealand.

– Det kan komma uppemot 15 centimeter snö på sina håll, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI till TT.

Under kvällen sjunker temperaturen och då finns det stor risk att många vägbanor runt om i västra Sverige blir mycket hala.

Kraftig vind

Det blåser fortfarande kraftigt under söndagen i södra och västra Sverige även om det inte riktigt kommer upp i stormstyrka.

– Ser vi på maxvindarna så ligger de på 15 m/s. Lokalt kan det vara 17 m/s över Skåne, säger Miguel Portal, smhi.