Nyheter

Sämst lärartäthet i de rika kommunerna

Av: 

Anders Clark

NYHETER

I Danderyd sträcks lärarkåren tunnast i landet

Mycket pengar garanterar inte fler lärare i skolan.

Tvärtom har kommunerna med högst medelinkomst flest elever per lärare.

Samtidigt har de bäst resultat i landet.

I dagens Svenska Dagbladet konstateras det att invånarnas inkomstnivå är raka motsatsen till kommunernas lärartäthet. Ju rikare kommun – desto fler elever per lärare.

Danderyd slaget av Årjäng

Av landets 290 kommuner har den absolut rikaste, Danderyd där en genomsnittlig medborgare tjänar 345 544 kronor om året, absolut flest elever per lärare.

I Årjäng tjänar en genomsnittlig medborgare mindre än hälften än i Danderyd; 140 955 kronor om året. Men Årjängskolorna har betydligt högre lärartäthet än Danderyds.

– Vi har fokus på elevernas resultat. Frågan är hur mycket mer vi behöver satsa på skolan när vi har Sveriges bästa resultat, säger Patrik Nimmerstam (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Danderyd till Svenska Dagbladet.

Bästa och sämsta blir lidande

Men Nimmerstam får svar på tal av lärarförbundets vice ordförande Anders Almgren som menar att avsaknaden av lärare drabbar eleverna som det går bäst och sämst för. När elevgrupperna är större förlorar lärarna tiden de hade kunnat ägna åt elever med behov utöver den ordinarie undervisningen.

– Vårt uppdrag är att alla ska nå så långt de kan. De här kommunerna nöjer sig med att vara bäst, men kunskapsnivån i Sverige sjunker, och då jämför man sig med ett ständigt sjunkande snitt.

SvD:s granskning utgår från Skolverkets statistik på antalet grundskoleelever per lärare i landets 290 kommuner samt SCB:s statistik inkomststatistik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dagen! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: