Kan ha krockat med bojen

avOskar Forsberg, Annika Sohlander Cassel

Hittades efter mystisk olycka: De har troligtvis åkt in i bojen

1 av 4 | Foto: LARS-HÅKAN NILSSON
I vattnet, 500 meter från stranden där båten hittades, ligger en trasig stålboj.

Nästan 500 meter från stranden där tre människor dog och en skadades allvarligt ligger en stålboj och guppar i vattnet.

Polisen misstänker att olycksbåten krockade med bojen.

Men vad som sedan hände är en gåta - hur kunde båten hamna så långt därifrån?

Fyra personer hittades i går förmiddag vid Hörnskatan utanför Örnsköldsvik efter en olycka med en motorbåt. Tre av personerna, en man och två kvinnor, var avlidna och en mycket svårt skadad.

– De låg i och omedelbart omkring båten när de hittades, säger Maria ­Näslund på polisen i Örnsköldsvik.

De döda är två kvinnor, 27 respektive 28 år gamla, och en 43-årig man.

Sent i går kväll vårdades den skadade mannen, som är 40 år gammal, fortfarande på intensiven på sjukhuset i Umeå. Alla fyra är från Örnsköldsvik.

”Ett stort hål”

Vad som orsakade dödsolyckan är en gåta för ­polisen. Utredarna misstänker att båten kolliderat med en rödmålad stålboj som ligger i vattnet cirka 500 meter från där båten hittades.

Teorin delas av boende i området.

– De har troligtvis farit in i bojen. Den är trasig och med ett stort hål, säger en person som bor i närheten och som känner personerna som förolyckades.

– Om någon av dem ­sedan föll över reglagen kan båten ha kört så mycket som 50-60 knop upp på land. Kollisonen på land kan sedan ha orsakat att båten vältes upp och ner.

Enligt uppgift från sjöräddningen och polisen ska belysningen på bojen ha varit dålig och för några år sedan inträffade en mindre allvarlig olycka då en fritidsbåt körde in i boj­ens sidor som låg under vatten.

Det rapporteras även att det ska ha blåst ganska kraftigt under olycks­natten.

Privatperson larmade

Larmet kom in till polisen klockan 11.11 i går förmiddag. Det var en person som var ute i sin båt som upptäckte den omkullvälta motorbåten på stranden.

– Jag hade inte hört eller sett någonting när jag ­tittade ut genom fönstret och såg ambulanspersonal som sprang över gräsmattan ner mot vattnet. Det som hänt är för bedrövligt och att man känner dem gör det extra tungt, säger Bosse, som bor i en av ­stugorna närmast olycksplatsen.

Aftonbladet var i går i kontakt med en vän till en av de avlidna kvinnorna. De hade under lör­dagen varit på bröllop ­t­­ill­sammans. Kvinnorna hade känt varandra under ­flera år.

– Hon var så glad och vi satt och skrattade tillsammans under kvällen. Det är min minnesbild av henne och det känns fullständigt surrealistiskt att hon inte finns längre.

Den kvinna som gifte sig var även hon god vän med kvinnan.

– Det är självklart väldigt hemskt för henne att det här skulle hända samma natt som bröllopet, ­säger vännen.

Under gårdagen bildades en krisgrupp för att stötta kamrater och anhöriga till de fyra personerna. Församlingshemmet vid Örnsköldsviks stadskyrka höll sina dörrar öppna under hela dagen och kvällen.

Vakter bevakade

Krisgruppen kommer fortsätta att vara aktiv så länge det behövs. Det har diskuterats om det nu ska tillsättas en haveri­kommission.

– Vi rapporterar till dem så fattar de beslut om det eventuellt ska sättas i gång, säger Leif Johansson på polisen i Örnsköldsvik.

Sent i går var avspärrningarna runt båten fortfarande kvar och bevakades av två vakter.

I dag ska polisen genomföra ytterligare tekniska undersökningar.

1 av 2
Båten krockade troligen innan den välte.

Båten - en Anytec 750 SPD

Motorbåten är åtta meter lång och drygt två ­meter bred. Utan motor väger den 1 120 kilo.

Förarstolen är gasdämpande. Tillsammans med aktersoffan får sex personer plats i båten.

Den rekommenderade motorstyrkan är 150-350 hästkrafter. Hastigheten ligger på mellan 30 och 59 knop. Enligt återförsäljare är den stabil i höga ­farter.

Anytec 750 SPD tillverkas av det svenska före­taget Anytec med huvudkontor i Örnsköldsvik. ­Företaget specialiserar sig på aluminiumbåtar.