Nyheter

Microsoft hjälpte till med övervakning

Av: 

Robin Linderborg

NYHETER

Nya dokument sätter företaget i en obekväm sits

Microsofts vd Steve Ballmer.
Microsofts vd Steve Ballmer.

Nya dokument visar att samarbetet mellan Microsoft och underrättelseorganet NSA är långt mer omfattande än vad som tidigare var känt.

Internetjätten har bland annat hjälpt myndigheterna att läsa krypterade meddelanden och underlättat övervakning av videosamtal på Skype.

I juni slog bomben ner – flera av de största internetföretagen i USA lämnar ut privat information till amerikanska myndigheter. I centrum för uppståndelsen står Edward Snowden, mannen som läckte de topphemliga dokumenten.

Till USA:s förtret verkar läckandet inte vara över än. I dag avslöjar The Guardian nya uppgifter om övervakningsskandalen. Det gäller framför allt en av internetgiganterna – Microsoft.

Övervakar chatt

I februari ersatte Microsoft den populära eposttjänsten Hotmail med Outlook.com. Företaget la ner stor möda på kundernas integritet – privata chattkonversationer och mejl skulle krypteras så att ingen annan skulle kunna läsa dem.

Bra nyheter för användarna – dåliga nyheter för underrättelseorganet NSA. Myndigheten var orolig över att det skulle bli svårt att övervaka privata chattkonversationer.

Fem månader senare hade Microsoft löst problemet. Numera kommer NSA förbi krypteringen, avslöjar de nya dokumenten.

Samarbete med FBI

Enligt The Guardian visar dokumenten också att Microsoft har samarbetat med underrättelsetjänsten FBI. En anteckning från den 8 april i år beskriver hur man utarbetat en process som innebär att analytiker inte längre behöver speciella tillstånd för att få tillgång till privat data.

"Denna framgång är resultatet av ett flera månader långt samarbete mellan FBI och Microsoft", står det skrivet i anteckningen.

Internetföretagen har hela tiden hävdat att de inte har känt till det hemliga övervakningsprogrammet. I sin senaste reklamkampanj från i våras stoltserar Microsoft med att "din integritet är vår prioritet".

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: