Gyllene gryning-ledare gripna

En musiker mördades – då slog grekisk polis till mot högerextrema Gyllene gryning.

I morse greps ledaren för partiet och ett tiotal andra medlemmar.

Musikern Killah P, eller Pavlov Fyssas som den 34-årige rapparen på vänsterkanten egentligen hette, mördades den 18 september. Hans mördare – som erkänt brottet – beskrev sig som anhängare till högerextrema Gyllene gryning.

Mordet var bara det senaste i en rad våldsdåd som partiet kopplats samman med. Det blev också startskott för de polistillslag mot det närmast nynazistiska partiet som ledde till att över ett dussin ledargestalter greps på lördagen, enligt uppgift från poliskällor.

"Generalsekreteraren och en parlamentsledamot från Gyllene gryning-partiet greps för en kort stund sedan", hette det i ett kortfattat meddelande som polis tidigt på morgonen skickade ut till journalister.

"Olaglig organisation"

Gyllene gryning, som förnekar all koppling till mordet på Fyssas, uppmanade till protester i solidaritet med partiets ledare och hundratals anhängare samlades under dagen utanför polisens högkvarter.

– De ska skämmas, folket kommer att lyfta Gyllene gryning högre, sade Ilias Panagiotaros, en av partiets parlamentsledamöter, innan även han greps.

Bland de gripna finns partiledaren Nikolaos Mihaloliakos och talesmannen Ilias Kasidiaris. Grekiska myndigheter har, enligt uppgift från poliskällor till nyhetsbyrån Reuters, gett order om att "dussintals" partimedlemmar ska gripas.

De anklagas för att ha grundat en "olaglig organisation" och för koppling till flera fall av mord och misshandel, enligt vad en källa i justitiedepartementet säger till AFP. Polisen beslagtog även två pistoler och ett jaktgevär från Mihaloliakos hem då han saknade licens.

Viss skepsis

Gripandena gjordes en dag efter det att Gyllene gryning hotat att lämna parlamentet, ett drag som skulle ha tvingat fram fyllnadsval.

Tillslagen förvånade vissa i ett land som fått se mycket politisk teater under eurokrisen, men där inte mycket gjorts för att tackla det högerextrema partiet trots anklagelser om kopplingar till överfall mot invandrare och politiska motståndare.

– Menar regeringen det verkligen, eller är det bara en taktik för att imponera på oss? frågar sig 58-åriga hemmafrun Dimitra Vassilopoulou.

– Varför gjorde de inget när invandrare dödades? Hur kan det vara att de först nu inser att Gyllene gryning är en kriminell organisation?

TT-Reuters

Publisert: