Förslag: Olagligt med fejkkonton på Facebook

NYHETER

David Hellenius, Mona Sahlin, Danny Saucedo och Jan Guillou har drabbats – men nu kan det vara stopp.

Med nya lagar föreslås det bli olagligt att skapa exempelvis Facebook-konton i någon annans namn.

– Det här är förslag i rättan tid som vi nu ska skicka ut på remiss, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

För många politiker, idrottare och kändisar är det vardag att se sitt namn kopplat till ett konto på Twitter, Facebook eller andra sociala medier. Konton som de själva aldrig skapat.

Stoppa identitetsintrång

Nu kan det vara slut på det.

I en utredning som under onsdagen lämnades över till justitieminister Beatrice Ask föreslås det bli olagligt med identitetsintrång i framtiden. Ett brott mot den föreslagna lagen ska ge upp till 2 års fängelse, skriver TT.

– Jag är väldigt glad för den här utredningen. Den handlar om brott som drabbar många och här har man gjort en ordentlig genomgång och modernisering av allt från bostadsinbrott till identitetsstölder och bedrägerier, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till nyhetsbyrån.

Bra steg

Utredningen föreslår även att det ska bli att två nya delar tillförs i lagstiftningen, fordringsbedrägeri och identitetsintrång.

Man vill med detta komma åt brottet som ökar allra mest just nu: bedrägerier på internet. Antalet bedrägerier har tredubblats på 10 år och är svåra och tidsödande att utreda, skriver TT.

– Nu får vi se vad remissinstanserna säger, men jag tror ändå att de flesta ser det här som ett steg i rätt riktning och att medborgarna fredas lite bättre, säger Beatrice Ask.