Toppdemokraterna säger nej till Trump – efter Twitterinlägg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De ledande demokraterna Chuck Schumer och Nancy Pelosi drog sig ur tisdagens akuta budgetmöte med Donald Trump.

Detta efter att presidenten attackerat dem på Twitter.

Senare svarade Trump på en presskonferens – med två tomma stolar bredvid sig.

– Förut var de bara snack och ingen verkstad. Nu är de inte ens snack, säger han.

1 av 5 | Foto: JIM WATSON / AFP

Chuck Schumer och Nancy Pelosi – minoritetsledare för Demokraterna i senaten respektive representanthuset – tackade oväntat nej till Donald Trumps möte för att diskutera finansieringen av den amerikanska statens utgifter. Även topprepublikanerna Paul Ryan, representanthusets talman, och Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, skulle delta.

De federala myndigheternas ekonomiska medel förväntas ta slut den 8 december. Republikanerna och Demokraterna måste innan dess vara överens, annars riskerar statsapparaten att stängas ner.

Att Schumer och Pelosi ställer in beror på att Trump tidigare på tisdagen meddelat att en överenskommelse inte är sannolik.

”Problemet är att de vill ha illegala invandrare forsandes in i landet utan kontroll, att de är veka när det gäller kriminalitet och att de väsentligen vill HÖJA skatten”, skrev presidenten och avslutade:

”Jag ser ingen överenskommelse!”

Nytt möte – utan Trump

Chuck Schumer och Nancy Pelosi svarade i ett gemensamt uttalande.

”Eftersom presidenten inte ser någon överenskommelse mellan demokraterna och Vita huset, tror vi att den bästa vägen framåt är att fortsätta förhandla med våra republikanska motsvarigheter i kongressen i stället.”

Man bjöd även in Paul Ryan och Mitch McConnell till ett nytt möte utan Donald Trump.

”Vi ser fram emot att fortsätta arbeta i god tro, precis som vi har gjort under den senaste månaden, med våra republikanska kollegor i kongressen.”

”Inte tid med strunt”

Schumer utvecklade senare ställningstagandet på en presskonferens.

– Vi kan inte slösa bort tiden. Vi har inte tid med strunt, säger han och påpekar att det bland annat är bråttom att säkra finansieringen av militären, pensionerna och studielånen.

Senatorn uttryckte att han tröttnat på Trumps twittrande och beteende.

– Så länge han är en destruktiv kraft är det slöseri med allas tid att fortsätta arbeta med någon som uppenbarligen inte vill nå en uppgörelse.

Ryan och McConnell kritiserade i sin tur de båda demokraterna i ett eget gemensamt uttalande.

”Vi har viktigt arbete framför oss och Demokraternas ledare hittar löpande på ursäkter för att inte träffa administrationen för att diskutera de här frågorna.”

Bredvid tomma stolar

Donald Trump kommenterade turerna under en presskonferens i Vita huset. Bredvid sig hade han två tomma stolar med namnskyltar för Pelosi och Schumer.

– Förut var de bara snack och ingen verkstad. Nu är de inte ens snack. Nu dyker de inte ens upp på mötena.

Trump sa att han inte var förvånad.

– De är veka när det gäller kriminalitet och illegal invandring. Det enda de vill är att höja skatten.

Publicerad: