"De har inget att förlora"

NYHETER

Jerzy Sarnecki: Man misstänker att något gått fel

Vädjan i tv var en väntad reaktion från Fabian Bengtssons anhöriga.

-Det är helt uppenbart att det inte pågår några förhandlingar med kidnapparna, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Foto: Professor Jerzy Sarnecki är en av landets mest erfarna kriminologer. Han är inte förvånad över att Fabian Bengtssons föräldrar vädjade i tv. ”De vill få tillbaka sin son, de har ingenting att förlora”, säger han.

På videon ser han två mycket samlade människor som försöker agera värdigt. En mänsklig reaktion från förtvivlade föräldrar. Enligt Jerzy Sarnecki hade de inte valt att gå ut i media om det redan funnits en etablerad kontakt med kidnapparna.

-Föräldrarna vill få tillbaka sin son, de har resurser att ge något i utbyte. De har ingenting att förlora, säger han.

"De är skitskraja"

Risken för att utspelet får negativa effekter är mycket liten, enligt Jerzy Sarnecki. Samtidigt är kidnapparnas reaktion oklar. Att de gör något "dumt" är inte uteslutet.

-Men de är skitskraja för att åka fast. Det vet förmodligen att det är ett gigantiskt pådrag, säger Sarnecki.

Han understryker att hans uttalanden är spekulationer. Det saknas fortfarande tillräcklig information för att det ska gå att göra tillförlitliga tolkningar.

Om kidnapparna ännu inte tagit kontakt med de anhöriga, kan det finnas flera förklaringar. En är att kidnapparna inte ville att sms:et skickades till föräldrarna - vilket kan ha lett till att polisen kontaktades tidigare än vad kidnapparna önskade. Möjligen väntar kidnapparna nu på ett bättre tillfälle att agera, säger Jerzy Sarnecki.

Svävar i livsfara

-Vi vet att utsatta ibland betalar pengar utan att polisen blandas in. Nu kopplades polisen in väldigt tidigt. Om kidnapparnas syfte är att få ut en lösesumma är det möjligt att det här blev en utveckling som de inte önskade sig.

Därmed svävar Fabian Bengtssons liv i fara.

- Det är definitivt så. Tittar man på omskrivna fall där kidnappare dödat personer är anledningen att det som hänt avslöjats, säger Jerzy Sarnecki och tillägger:

- Det ligger i kidnapparnas intresse att få det här klart så fort som möjligt. Därför kan man misstänka att något har gått fel.

Marieke Johnson