"Laga julskinkan som en tjälknöl så blir den extremt mör"

NYHETER

Kocken Rikard Nilsson chattade om matlagning

Rikard Nilsson säger: Hej alla matglada jag är på plats! R:-)

Snäcka säger: Jag är nästan manisk rädd för att göra hemmagjorda köttbullar. Måste då kolla alla, dela dem för att se att de är genomstekta. Har du något bra knep för att slippa göra så?

Rikard Nilsson säger: Snäcka! Om du gör alla köttbullar lika stora och steker dem så behöver du bara kolla en i stället för att fördärva alla. Stek inte dem för länge bara, det är inte gott med torra bullar. Lycka till!

Sooftarkungen säger: Jag har en fråga...vad ska man ha för rätt till första dejten? Något exotiskt?

Rikard Nilsson säger: Första dejten vill man kanske impa lite? Jag hade serverat skaldjur till förrätt, antingen kalla med några goda såser eller en skaldjurssoppa först, nu när det är kallt och skaldjuren är perfekta nu. Sedan en grillad fiskbit med lite medelhavsinspiration!

Massor med vitt vin och champagen innan! Lycka till! R:-)

Röe säger: Vilken rätt är din favorit som innehåller basilika? Har en fru som blivigt tokig i basilika. Hennes favorit är marulk med basilikasås.

Rikard Nilsson säger: Röe! Jag gillar också basilika! Brukar göra ganska enkla pasta anrättningar med mycket grönsaker och ibland lite skaldjur och allra sist en handfull finskuren basilika att vända ner i pastan. Och ett par varv på vitpepparkvarnen, mums! R:-)

Anna säger: Hej Rikard jag älskar pizzabröd, du vet sånt man brukar få om man beställer en sallad på en pizzeria, nu undrar jag vad är det för recept de har? Älskar det brödet! Har du något bra förslag! /Anna

Rikard Nilsson säger: Anna! Den degen eller pizzabotten som du gillar är den enklaste deg man kan göra. Den innehåller "bara" starkt vetemjöl, vatten, salt, jäst och olivolja brukar jag ta i. Det behövs bara en skvätt olivolja. om du gör en sats på 0,5 liter vatten skall du ta 0,5 dl olivolja i. Det viktigaste är att du kalljäser degen övernatten i kylskåp. Lycka till! R:-)

bettan säger: Hej, det var just om älgkött jag tänkte fråga. En god stek - hur ska jag göra den?

Rikard Nilsson säger: Bettan, ta mitt recept denna veckan!! Gräddig mustig och god! Surfa in på Mat+vin och ladda hem receptet! Lycka till! R:-)

marie säger: Hej! Jag skulle jättegärna ta emot ett bra kryddningsförslag till ugnsbakad lax till jul! Det ska gärna vara lite spännande smak, men samtidigt gå att kombinera med en rom-dill-creme...

Rikard Nilsson säger: Marie! Ugnsbakad lax....hm Jo! Så här: gnid in laxfilén med en blandning av salt och socker fifty fifty, alltså lätt gravad innan du bakar den. Låt den bara stå någon timme med gravningen. Det du också skall gnida in är riven ingefära och lite chili. Så blir det supergott! Lycka till! R:-)

Mia säger: Hejsan! Jag undrar hur jag skall få saffranbullarna luftiga och fluffiga... De har en tendens att bli lite torra.

Rikard Nilsson säger: Mia! Enkelt! Gör ej degen för fast alltså kanske lite mindre mjöl. Låt lussebullarna jäsa den sista gången ordentligt. Och till sist. Baka av dem på lite högre värme och korta ner tiden en aning! De blir lätt torra om man baka dem för länge. Lycka till! R:-)

Gabbe säger: Ok, julskinkan. Hur ska man göra tycker du? När jag kokar den, brukar den bli torr och när jag ugnsbakar den brukar den bli för rå först och sedan för torr. Talk to me please..

Rikard Nilsson säger: Så här! Köp en urbenad skinka socker saltad rimmad! Låt den vara kvar i plasten! Lägg den på en braspanna med lite vatten i botten, med plasten fortfarande på! Baka av skinkan över natten i ugnen på 75-78 grader tills den blir 70 grader i centrum. Innan du går och lägger dig på lillejulafton sätter du in skinkan i ugnen med den digitala termometern i. På morgonen när du vaknar är skinkan klar (tjälknölsprincipen) det tar ca 8-9 timmar för en skinka som väger 2,5 kg. Det viktiga är att centrum tempen blir 70 grader. Låt den sedan svalna och griljera som vanligt, extremt mör och saftig!

Sov gott! R:-)

bluemetal säger: Vad är ditt bästa tips för en fattig student att laga som lunchlåda, om det ska gå snabbt, smaka gott och vara billigt?

Rikard Nilsson säger: Bluemetal! Strömming är billigt fantastiskt gott nyttigt och allt. Stek några strömmingsflundror som de kallas och gör en gom "mos", eller som man också säger pure, lingon, brynt smör till och man hör änglarna sjunga! Lycka till! R:-)

Sophie säger: Hej Rikard! Jag är en väldigt stressad mamma men som älskar att ha gäster! Har du något tips på en rätt som går snabbt att göra men som ändå är så pass lyxig att man kan bjuda gäster på den?

Rikard Nilsson säger: Sophie! Gör din egen fiskgratäng med lite skaldjur och någon god sås! Detta kan du göra i förväg och sedan bara "baka av" den innan gästerna kommer. Egen god potatis mos med lite spännande innehåll längs gratäng formen, varför inte krydda med oliver, olivolja och parmesanost! Lycka till! R:-)

Moderator säger: Sista frågan för i dag kommer från Per-Anders.

Per-Anders säger: Hur vet jag när en fiskfilé är klar? Jag vet att man skall kolla det där med att den har "flakes". Men hur lätt är det när man lagar annat som skall vara till?

Och slutligen, vilket är ditt favoritrecept på kokt lax samt tillbehör? Jag älskar pressad potatis!

Rikard Nilsson säger: Per-Anders! Flakes är ju olika stora på olika fiskar. Jag tycker att du skall köpa en digital termometer så att du är säker på att fisken är perfekt tillagad! Generell centrumtemperatur är 47-49 grader! Lycka till! R:-)

Rikard Nilsson säger: Tack för idag och vi hörs näsa vecka! Keep it Cooking! R:-)

Moderator säger: Stort tack till Rikard Nilsson och till alla er som chattade. Rikard är snart tillbaka och glöm inte att ni även kan ställa frågor på Mat+vin, där ni också hittar massa läckra recept som Rikard skapat. Vi ses!