Fängelseledningen visste om planerna

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ

Redan i mars visste man vilka som skulle rymma, ungefär när det skulle ske och hur det skulle gå till.

Men ledningen på anstalten i Norrtälje lyckades ändå inte stoppa rymningen.

Det var enligt uppgift ett par av de intagna på Norrtäljeanstalten som avslöjade för ledningen att några av de grövsta brottslingarna planerade att smuggla in vapen som skulle användas mot personalen i samband med en fritagning utifrån.

Beskrev vapnet

De kunde detaljerat beskriva hur vapnet skulle smugglas in på anstalten och vem som finansierade det.

"Informationen beskriver även vilka som skall fritas från anstalten Norrtälje, ungefärlig tidpunkt för fritagningen och hur den ska gå till", skriver säkerhetsinspektör Mathias Karlsson i en handling i mars.

Ingen på Norrtäljeanstalten vill i dag kommentera uppgifterna.

En av de utpekade brottslingarna var den livstidsdömde dubbelmördaren Leif Axmyr, 66. Han flyttades därför omedelbart till Hall och isolerades från andra intagna.

- Vi ansåg att det fanns skäl för beslutet eftersom det fanns uppgifter om en planerad fritagning, säger Kriminalvårdsstyrelsens rättsvårdschef Lena Byström Möller.

Axmyr nekar

Leif Axmyr är av en helt annan uppfattning.

– Jag har suttit inne i 23 år nu, mer än någon annan. Jag har inte rymt tidigare, varför skulle jag göra det nu? Jag har inget liv därute.

Den 28 mars, några veckor efter att Axmyr flyttats, genomfördes ett fritagningsförsök på Norrtäljeanstalten. Två män i rånarluvor hade skurit ner två staket och när de greps var de beväpnade en med AK 47:a och en pistol.

Pelle Tagesson

Publicerad: