Mijailovic dömd till vård

1 av 3 | Foto: DOMEN LÄMNAS UT Klockan 11 i dag kom domen från Svea hovrätt. Mijailo Mijailovic slipper fängelse och döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. "Jag är ganska nöjd. Jag har hela tiden drivit linjen att om han ska fällas så ska han ha rättspsykiatrisk vård, säger Mijailovics advokat Peter Althin.
NYHETER

Mijailo Mijailovic var psykiskt sjuk när han knivhögg utrikesminister Anna Lindh den 10 september förra året.

Det slog en enig Svea Hovrätt fast idag.

Mijailovic kommer därmed att dömas till rättspsykiatrisk vård och förs sannolikt till Huddinge sjukhus.

Hovrätten slår fast att Mijailovic antingen lider av en psykossjukdom, psykotiskt syndrom UNS, eller av en personlighetsstörning av borderlinekaraktär.

Oavsett vilken av dessa diagnoser som stämmer har rättsliga rådet gjort den bedömningen att störningen är allvarlig.

Enig hovrätt

Enligt hovrätten finns det ett massivt stöd för bedömningen att Mijailovic är psykiskt störd. Hovrätten är enig i den frågan.

Rättsliga rådet har bedömt störningen som allvarlig men är inte överens om diagnosen.

Hovrätten valde att gå på det expertutlåtande som gjorts av Anders Forsman, professor i rättspsykiatri i Göteborg. Forsmans slutsats är att Mijailovic är så sjuk att han endast kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

Svea hovrätt följer tingsrätten i att brottet rubriceras som mord. ”På av tingsrättens anförda skäl rubricerar Hovrätten gärningen som mord”, står det i domen.

Motivet inte klarlagt

Motivet är dock fortfarande inte klarlagt.

Det står dock klart att angreppet utfördes ”med våldsam och medveten kraft”, skriver rätten. Tingsrättens dom ändras endast på det sättet att Mijailovic ska dömas till rättspsykiatrisk vård och inte till fängelse.

I den nya domen skriver rätten att Mijalilovic har varit helt likgiltig till om Anna Lindh skulle dö.

Mijailovic kommer nu att föras till Huddinge sjukhus rättspsykiatriska avdelning. Där beslutas var Mijailovic ska vårdas. Det troligaste är Huddinge eller Karsudden i Katrineholm, men det kan även bli Säter i Dalarna eller Sidsjön i Sundsvall.

Tingsrätten dömde livstid

Den 23 mars dömdes Mijailovic till livstids fängelse av tingsrätten. Enligt tingsrätten är Mijailovic inte psykiskt sjuk. Rätten baserade domen på överläkare Eva Maria Lauréns utlåtande. Laurén anser att Mijailovic är störd, men inte så allvarligt att han inte kan avtjäna ett fängelsestraff.

Skadar sig

Enligt det hemligstämplade innehållet i Lauréns rapport, som Aftonbladet tagit del av, lider Mijailovic av ätstörningar och skadar sig själv.

Under rättegången i tingsrätten medgav Mijailovic att han huggit Anna Lindh ett antal gånger med kniven. Men han hävdade att det var en impulshandling och att han styrdes av en inre röst som sagt åt honom att attackera utrikesministern.

Enligt Laurén kan det inte förklaras med psykisk sjukdom.

Annan slutsats

Domen överklagades till hovrätten och Mijailovics advokat Peter Althin krävde ännu en undersökning av Mijailovics psykiska tillstånd.

På uppdrag av Socialstyrelsens rättsliga råd har Anders Forsman genomfört denna. Forsman kom fram till en annan slutsats än Laurén. Han menade att Mijailovic är så sjuk att han endast kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

Läs även

Tove Wennergren, Anna-Maria Carnhede