Iransk agent friad från mordanklagelser

NYHETER

Utländsk fotograf dog i fängelsecell

Teheran

En iransk domstol frikände på lördagen en underrättelseagent från att ha dödat den kanadensisk-iranska journalisten Zahra Kazemi förra året, rapporterade nyhetsbyrån Irna.

Åberopande en domstolskälla skrev Irna att domstolen frikände agenten Mohammad Reza Aqdam i brist på bevis.

Aqdam var åtalad för att ha utsatt Zarah Kazemi för så grov misshandel i en fängelsecell att hon avled.

Tog bilder vid fängelse

Fotografen Zahra Kazemi greps i juni 2003 då hon tog bilder av en demonstration utanför det ökända Evinfängelset i Teheran. Den 10 juli dog hon av hjärnblödning på ett sjukhus.

Under rättegången i förra veckan sade Kazemis familjs advokater att Kazemi strax efter gripandet hade blivit slagen i huvudet av en högt uppsatt tjänsteman inom rättsväsendet.

Nobelspristagaren Shirin Ebadi

Enligt advokaterna, bland dem fredspristagaren Shirin Ebadi, finns det vittnesuppgifter om hur en tjänsteman med anknytning till det styrande muslimska prästerskapet hade slagit Kazemi så hårt att skallen spräckts och en hjärnblödning uppstått.

Advokaten anklagade rättsväsendet för att ha gjort en oskyldig agent till syndabock för att skydda en högre tjänsteman.

Diplomatisk protest

Kanadas regering kallade hem sin ambassadör från Iran förra söndagen i protest mot hur rättegången gått till.

Till och med president Mohammad Khatami har sagt att han tvivlat på att den åtalade säkerhetsagenten var skyldig till mordet.

Den frikände agentens advokat sade till Irna att det nu är upp till Kazemis anhöriga och deras advokater att avgöra om de vill driva ärendet vidare mot den utpekade ämbetsmannen.

TT-Reuters