Fortsatt kritiskt men stabilt i översvämningarnas spår

NYHETER

VÄRNAMO

Stabilt, men fortsatt kritiskt.

Så kunde läget sammanfattas i de översvämnings- drabbade områdena i Småland på tisdagskvällen.

Foto: Dammen i Karlsfors höll på att brista och vattnet strömmade ner mot Värnamo.

Den senaste tidens häftiga regnfall har lett till extremt höga flöden i övre Lagan och dess biflöden. Även om läget hade stabiliserats höll vattnet ännu på tisdagskvällen centrala och västra Småland i sitt grepp.

I Jönköpings och Kronobergs län var vid 21-tiden på tisdagen 16 vägsträckor avstängda. Enligt Roger Holmvik, trafikinformatör på Vägverket i Jönköping, var 43 andra vägar delvis översvämmade, men framkomliga.

– Alla riksvägar är nu utom fara, sade Holmvik till TT.

På måndagen var det rasrisk vid dammen i Karlsfors norr om Värnamo, men den bedömdes under tisdagen kunna klara trycket. Samtidigt koncentrerades räddningsarbetet istället till centrala Värnamo.

Stigit halvmeter

Lagans vatten hade stigit en halv meter under natten och fortsatte under tisdagen att stiga med omkring tre centimeter i timmen. Allt större delar av centrala Värnamo spärrades av för biltrafik. På kvällen verkade dock stigningen ha minskat.

– Vi har indikationer på att kulmen kan vara nådd, sade räddningschef Jörgen Hallberg på tisdagskvällen.

Dagvattenledningarna klarar inte att svälja mer vatten, vilket har lett till att vatten har trängt upp bakom fördämningarna och ökar risken för översvämmade källare. Under tisdagen drabbades ett 50-tal villor.

I trädgården vid en röd villa på Sandgatan några kilometer norr om centrala Värnamo står Pia Petersson i gummistövlar och regnkläder och tittar ut över den framströmmande Lagan.

Fördämningarna står bara några meter från familjens trädgård. Hela natten har de arbetat med att tömma källarplanet i villan. Fram till på måndagseftermiddagen befann sig familjen på semester i Tyskland.

Rev staket

– Släktingar ringde och vi insåg direkt att det bara var att åka hem, säger Pia Petersson till TT:s utsände.

Några villor längre ner på Sandgatan i Värnamo står Björn Nystrand. Han river sitt staket med en slägga för att ge mer plats år räddningstjänstens personal.

Han har inte fått mycket sömn de senaste dygnen. Källaren har tömts och dessutom har han hjälpt till att bygga de fördämningar som står bara några meter från hans trädgård.

– Vattnet närmar sig nu också mitt garage. Det är helt otroligt att det kan bli så mycket, säger Björn Nystrand till TT:s utsände.

Ny nämnd inrättad

En 100 man stark skara från främst Räddningstjänsten och Hemvärnet jobbade under tisdagen på att förstärka redan existerande fördämningar, och 20000 extra sandsäckar anlände till Värnamo.

Värnamo kommun inrättade på tisdagen en speciell krisledningsnämnd på grund av det prekära läge kommunen hamnat i efter översvämningarna.

– Det ger oss en större handlingsberedskap att snabbt kunna agera om det händer något som kräver snabba beslut, säger kommunalrådet Maria Leifland (c) till TT.

Enligt SMHI kulminerar översvämningssituationen i Värnamo under det närmaste dygnet.

Tågen gick som vanligt

I Ryssby, öster om Ljungby nedströms Värnamo, är det främst Ryssby-sjön och dess tillflöden som har svämmat över.

Hälsovårdsmyndigheterna uppmanade på tisdagen de som bor i de drabbade områdena att koka vatten innan de använder det i matlagningen eller dricker det. Vattentäkter kan ha tagit skada av det översvämmade vattnet.

Tågen gick som vanligt igen på tisdagseftermiddagen.

Daniel Kjellberg Bertil Åkesson/Magdalena Helander/ TT