Många döda i strider i Bagdad

Rökpelare syntes över Irak på söndagsmorgonen.
Rökpelare syntes över Irak på söndagsmorgonen.

Bagdad

Söndagsmorgonens amerikanska beskjutning av beväpnade män på Bagdads gator krävde minst 22 liv, rapporterar Reuters.

Flera av de dödade var passerande fotgängare eller journalister.

Irakiska kvinnor sörjer sina dödade släktingar.
Irakiska kvinnor sörjer sina dödade släktingar.

En orsak till skärpningen av läget i den irakiska huvudstaden är ett angrepp av amerikanska soldater mot Muqtada al-Sadrs starka fäste Sadrstaden i östra Bagdad. USA har bestämt sig för att slå ned tendenser till uppror där. Efter angrepp i lördags mot Sadrstaden har väpnade grupper dykt upp även på andra håll i staden.

Inrikesminister Falah al-Naqib sade att en ytterligare orsak till söndagens oroligheter i Bagdad var att 21 personer som gripits av polisen hade lyckats rymma. Säkerhetspolisen gjorde räder på flera håll för att gripa dem igen.

En palestinsk tv-journalist dödades och två fotografer sårades när de amerikanska helikoptrarna sköt mot beväpnade män på Haifagatan, rapporterar tv-kanalen al-Arabiyya.

Den dödade Mazin al-Tuymaysi arbetade för den saudiska tv-stationen al-Khabariyya. De två fotograferna arbetade för Reuters och Getty Images.

Stöd för Saddam

På söndagen sågs beväpnade män dansade runt en brinnande amerikansk pansarvagn på Haifagatan. En av dem viftade med en fana med orden Tawhid wal Jihad - Enhet och heligt krig, namn på en organisation som tros lyda under den efterlyste terroristen Abu Musab al-Zarkawi.

I tre timmar hördes knattrandet av kulsprutor på gatan, som tidigare var känd för befolkningens stöd åt diktatorn Saddam Hussein.

Två amerikanska helikoptrar dök ned mot Haifagatan och avlossade robotar.

En stund senare exploderade en bilbomb i västra Bagdad och dödade två irakiska poliser och en tolvårig pojke.

Den starka upptrappningen av våldet i Bagdad inleddes i gryningen med ett antal granater som sköts mot gröna zonen, där den amerikanska militärledningen och USA:s ambassad befinner sig.

Bilbomb

En andra bilbomb för dagen exploderade utanför fängelset Abu Ghraib varvid minst tre människor skadades.

Det uppflammande våldet kan enligt Reuters kopplas till att amerikanska styrkor gör en ansträngning för att återerövra de delar i Irak som glidit ur deras kontroll och domineras av väpnad milis och gerilla. Omfattande amerikanska bombningar har rapporterats från en rad städer, främst al-Falluja och Tall Afar. Amerikanska soldater har trängt in i städerna Latifiyya och Mahmudiyya söder om Bagdad, som länge betraktats som behärskade av gerilla.

  – Militären har inlett aktioner i många delar av Irak. Vårt syfte är att kunna genomföra demokratiska val i januari, sade i lördags Kassim Daoud, minister utan portfölj i den irakiska regeringen.

TT-AFP

Publisert: