Ingvar Carlsson vill inte leda kommission

NYHETER

Förre statsministern vill inte granska sina tidigare kolleger

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (s) vill inte delta i en kommission som utreder den svenska hanteringen av katastrofen i Sydostasien.

De borgerliga partiledarna har föreslagit att Carlsson och den tidigare statsministern Carl Bildt (m) skulle leda en kommission. Förslaget har ifrågasatts av exempelvis vänsterpartiets ledare Lars Ohly och socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernkvist då de anser att de tidigare statsministrarna inte är tillräckligt fristående.

Nu tackar också Carlsson nej.

– Jag är inte tillfrågad och om jag skulle blivit tillfrågad skulle jag ha tackat nej. Det handlar delvis om att granska tidigare kollegor och nära medarbetare till mig och det är inte rimligt, säger Ingvar Carlsson till TT.

Reinfeldt beklagar

Borgerliga företrädare beklagar Carlssons besked:

– Ja, det gör jag. Vi förde fram förslaget därför att vi trodde att Ingvar Carlsson och Carl Bildt skulle kunna göra ett bra arbete, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Jag har positiva egna erfarenheter av att ha arbetat med Carlsson i Göteborgskommittén. Han förenar ett brett kunnande med integritet och har karriären bakom sig.

Enligt Reinfeldt var Carlsson och Bildt informerade om att de borgerliga tänkte föreslå att de skulle leda kommissionen. Men någon formell förfrågan kunde förstås inte ställas förrän det fanns en politisk enighet kring namnen.

Nya namn

Enligt centerns partisekreterare Jöran Hägglund var ambitionen att få till en medborgarkommission med så brett förtroende som möjligt. Nu får de borgerliga se vilka namn de ska föreslå. Det väsentliga är att regeringen inte försöker trumfa igenom sina namn och sitt förslag till direktiv till kommissionen.

– Det viktigaste är inte det enskilda namnet utan att oppositionen har inflytande över vilka som leda arbetet och direktiven, säger Hägglund.

På måndag ska riksdagspartiernas gruppledare och finansminister Pär Nuder träffas för att diskutera personer och vad kommissionen ska titta på. Om borgerligheten även i fortsättningen ska föreslå Carl Bildt återstår att se då Carlsson och Bildt var tänkt som en kombination.

Mats Eriksson/TT