WHO: Dödssiffrorna kan fördubblas

NYHETER

Miljardbelopp behövs för att stoppa sjukdomar

Antalet döda i katastrofområdet kan fördubblas till 300 000 om inte snabb hjälp stoppar spridningen av sjukdomar.

Den varningen utfärdade världshälso- organisationen WHO på torsdagen på den stora givarkonferensen i Jakarta.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan höll ett mycket känsloladdat tal vid inledningen av den stora givarkonferensen i Indonesiens huvudstad.

Han beskrev de fruktansvärda händelserna i Sydasien som en global katastrof utan motstycke. Den värsta som FN har stått inför.

– Det verkar ibland som en mardröm som vi fortfarande hoppas att vi ska vakna ifrån. Men för miljontals människor i tolv berörda länder på två kontinenter, och för tiotusentals besökare från fyrtio nationer världen över, är mardrömmen en förkrossande verklighet, sa han, enligt TT.

Dysenteri och kolera

På konferensen gick också världshälsoorganisationen WHO ut med en varning: om inte snabb hjälp stoppar spridningen av sjukdomar kan dödstalet fördubblas till 300 000.

På sin hemsida skriver organisationen att bristen på rent vatten kan leda till utbrott av dysenteri och kolera om inte insatser görs snart.

För att få bukt med det problemet behövs pengar. Enligt Kofi Annan så mycket som 7 miljarder kronor.

Utfästelserna om bidrag från ett 50-tal länder steg betydligt på onsdagen.

Men mycket av pengarna är öronmärkta och inte avsatta för den akuta nödhjälp som Annan pratar om.

Sverige – ett gott exempel

Samtidigt sa han att han aldrig hade upplevt en så stor generositet. Som exempel nämnde han en sexårig kinesisk pojke som skänkt sitt sparkapital på 150 kronor – och Sverige.

– Ett land på nio miljoner invånare som har samlat in över 70 miljoner dollar (475 miljoner kronor) till hjälpinsatsen i Asien, medan de kämpar med att hantera det faktum att nästan 2 000 landsmän fortfarande saknas efter tragedin, sa FN-chefen, enligt TT.

Största givarländernas bidrag per invånare

Stora summor har utlovats av regeringar världen över till katastrofinsatser och återuppbyggnad i de flodvågsdrabbade länderna i Asien. Här är de utlovade större summorna i dollar enligt Reuters sammanställning på torsdagen. TT har räknat ut vad det innebär per invånare i respektive land. Utöver dessa statliga löften har privatpersoner i många länder samlat in stora summor. De bidragen ingår inte här.

Mer om Asienkatastrofen:

Anna-Maria Carnhede, TT