Han hängde i 20 minuter

NYHETER

Skulle röka - då avgick tåget med dottern ombord

Foto: dottern fanns ombord När tåget började rulla, med mannens dotter i 10-årsåldern ombord, beslutade han sig för att hoppa på. Han hängde i cirka 20 minuter innan tågpersonalen ringde hans mobil och kunde lokalisera honom.

Mannen gick ut för att röka när tåget stannade - och missade avfärden.

Han kastade sig desperat upp på sista vagnen.

Där klamrade han sig fast i 20 minuter innan någon drog i nödbromsen.

Foto: Mannen klängde sig fast bakpå ett intercitytåg av denna typ.

Mannen åkte med sin dotter på intercitytåget som lämnade Stockholm strax efter 12 i går förmiddag med slutdestination Göteborg. Vid 14.30 gjorde tåget ett stopp för att släppa av och på folk i Hallsberg. Mannen passade på att ta en rökpaus på perrongen. Men han missade att tåget började rulla.

Drog i nödbromsen

- Så han gjorde det mycket oförståndiga att hoppa på och hamnade längst bak på sista vagnen. Han lyckades klamra sig fast där i 15-20 minuter. När tågpersonalen fick reda på detta drog de i nödbromsen och hivade in honom i tåget, säger Magnus Andersson vid SJ:s pressjour.

Tågpersonalen fick information om incidenten tack vare mannens dotter som var kvar på tåget. När tåget började rulla utan att pappan hade kommit tillbaka blev flickan orolig.

- En flicka i 9-10 års åldern började prata med konduktören. Hon frågade efter sin pappa. Men han sa till henne att är man dum nog att stiga av när det inte är paus får man skylla sig själv, berättar Stina Abrahamsson, 23, som var med på tåget.

Flickan kom på att pappan hade en mobil med sig. Konduktören slog numret och frågade var han befann sig. Svaret de fick var att han klamrade sig fast längst bak på tåget.

160 km i timmen

Frågan är hur mannen har lyckats hålla sig kvar. Det finns en plattform som man fäller ner när man kopplar ihop vagnarna, som han kan ha lyckats fälla ner.

- Annars finns det minimal plats att ha fötterna på. Det finns också handtag, men man kan hjälpligt klamra sig fast, säger Magnus Andersson.

- Det här är fullständigt livsfarligt. De här tågen kan gå i 160 kilometer i timmen.

Hanna Rydén