Lastbil störtade ner i djup ravin

Publicerad:
Uppdaterad:

Många trafikolyckor när snöovädret drog in över Sverige – ung kvinna hjärndöd

En chaufför tappade kontrollen över sin lastbil och körde ner i en 20 meter djup ravin på väg 164 vid Edsleskog utanför Åmål.

Fordonet ska ha kört över vägräcket före fallet, rapporterar Sveriges Radio Väst.

Mannen var vid medvetande när räddningstjänsten kom till olycksplatsen. Han hade fått huvud- och axelskador och fördes till NÄL, Norra Älsborgs Länssjukhus i Trollhättan.

Stora problem

Stormen som drog in över Sverige från Polen under natten till tisdagen har orsakat stora problem i trafiken i södra och mellersta Sverige.

Polisen har rapporterat om många avåkningar och olyckor i bland annat Västra Götaland.

Problemen i trafiken väntas drabba resten av landet när ovädret drar norrut.

En kvinna i 20-årsåldern är hjärndöd efter en krock på länsväg 182 mellan Vårgårda och Annelund på tisdagsmorgonen.

I den andra bilen färdades en man som klarade sig med relativt lindriga skador.

Enligt polisen i Västra Götaland skedde olyckan i höjd med Västergården.

All busstrafik inställd

I Uddevallatrakten har all busstrafik ställts in på grund av halkrisken. Även i Lidköping och Borås är busstrafiken inställd, enligt Västtrafiks hemsida.

På länsväg 135 väster om Västervik klämdes två personer fast när en personbil sladdade av vägen. Räddningspersonal fick klippa upp taket och de båda har nu förts till sjukhus, en med allvarliga skador.

– Det har kommit en decimeter blask här så det är sannolikt halka som ligger bakom, säger Alf Jacobsson, vakthavande befäl vid polismyndigheten i Kalmar län.

Klämdes fast

I Fjärås utanför Kungsbacka klämdes en person fast vid en singelolycka. Mannen har förts till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Seriekrock

Klockan nio på morgonen inträffade en seriekrock på väg 44 vid Råsseröd med totalt fem inblandade bilar, enligt Trafikverket. Vägen är för tillfället avstängd i bägge riktningar och det är rejäla bilköer vid platsen.

Det var inte den första olyckan i området. Vid sjutiden på morgonen kolliderade två personbilar i Kåröd på väg 696. Flera mindre sammanstötningar har rapporterats i centrala Uddevalla och Bohuslänningen rapporterar att det råder halka vid rondellen vid Torp.

Tre lastbilar fastnade på väg 172, ovanför Kurödsavfarten. De fick på morgonen hjälp av bärgningsfirma för att kunna ta sig vidare.

I Vänersborg vid Vänerns sydspets varnas det för att bussarna blir försenade på grund av halkan och i Sjuhäradsområdet har det inträffat ett antal avåkningar och olyckor i trafiken, skriver TT.

Krimalvårdsbuss i diket

I Norrköpingstrakten vid 08.20-tiden i morse körde en buss av vägen på länsväg 845, vid Myckelby säteri söder om Norrköping. 34 passagerare fanns ombord på bussen som var abonnerad av Kriminalvården. Ambulans, polis och räddningstjänst kallades till platsen.

– Sex personer skadades och fick föras till Vrinnevi sjukhus, säger Lars Engström som är länsvakthavande befäl vid polisen i Östergötland till Aftonbladet.

Lastbil i diket

Lars Engström berättar att väglaget är moddigt och ställer till en del problem med trafiken i länet.

– Det är inga allvarligare olyckor men det är lite besvärligt i Linköping och Motala med bussar som ställer sig på tvären. En lastbil åkte i diket i Motala. Men som sagt, inga allvarliga skador än så länge.

Snöandet över Östergötland har också gjort att kollektivtrafiken dras med rejäla förseningar, på upp till 20 minuter och det gäller främst landsbygdslinjerna i länet, rapporterar Östgötatrafiken på sin hemsida.

I Kumla körde en lastbil av vägen och välte på förmiddagen. Ingen skadades i olyckan, men vägen fick stängas av.

Tågen kör som vanligt

Än så länge fungerar tågtrafiken bra, uppger Claes Lundstedt vid Trafikverket till Aftonbladet.

– Man har ju sagt att väderläget kan bli problematiskt i Östergötland och Mälardalen. Men vad jag har sett har det inte varit någonting än så länge. Inga störningar som är väderrelaterad i vart fall.

TT, Susanna Vidlund

Publicerad: