Nyheter

Reinfeldt spred fel jobbsiffra

Av: 

TT

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade hundratusen fel på antalet sysselsatta i söndagens partiledardebatt.

Det underlag han fått var fel, enligt finansministern.

I debatten i SVT sade Reinfeldt att det nu var 100 000 fler sysselsatta jämfört med när den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros har reagerat över uppgiften och undrar om Reinfeldt slarvar i den viktigaste frågan eller om han avsiktligt vill vilseleda.

– När han säger att sysselsättningen har ökat med 100 000 så är alla seriösa bedömare överens om att det är helt fel, säger Östros.

Olika åldersgrupper

Och finansminister Anders Borg och statsministern ger nu Östros rätt om att siffran var fel. Orsaken, säger Borg, var att statsministern hade fått ett felaktigt underlag inför debatten från finansdepartementet.

– Det har skett ett olyckligt fel i jämförelsen mellan de statistiska meddelandena från 2006 och 2009, säger finansminister Anders Borg till TT.

Han säger att felet låg i att ingen hänsyn togs till att statistiken 2006 mätte sysselsättningen i åldersgruppen 16–64 år. Sedan dess har man gått över till att mäta i gruppen 15–74 år.

– En korrekt jämförelse är att sysselsättningen i slutet av 2009 ligger på ungefär samma nivå som i slutet av 2006. Och för helåret 2010 bedömer vi att den blir ungefär som för helåret 2006, trots den allvarliga finanskrisen, säger Borg.

Han beklagar att den felaktiga jämförelsen gjordes och att den inte kollades en extra gång innan den spreds vidare.

Reinfeldt: Fel ibland

– Jag måste fungera så att jag litar på de underlag jag får av det enkla skälet att det är många människor som jobbar med kvalitetsgranskning (av underlagen), säger Reinfeldt till TT i samband med ett besök i Uppsala.

Han tillägger att det trots det ibland blir fel i det "oerhört omfattande material" som han får till sig. Och det är svårt att helt undvika det.

– Jag har ambitionen att alltid presentera korrekta siffror.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: