Osäkert mottagande för flyktingbarn

NYHETER

Allt fler ensamma flyktingbarn når Sverige, och mottagandet har stora brister visar en undersökning.

Om inte kommunerna frivilligt tar emot flyktingbarnen kan tvångslag bli aktuell, säger regeringens samordnare.

Invånare protesterade Vandrarhemmet i det lilla samhället Hököpinge i Vellinge kommun som hyrdes av Malmö stad som förläggning åt ensammkommande flyktingbarn.

Det största problemet med att ta emot de ensamma flyktingbarnen gäller de barn som bor hos släktingar eller vänner, visar en undersökning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) har gjort i samarbete med Migrationsverket.

Många barn bor hos släktingar och vänner redan när de anmäler sig som asylsökande. I vanliga fall utreds ett familjehem i förväg av socialtjänsten, men i de här fallet görs utredningen i bästa fall i efterhand, skriver Dagens Nyheter.

"Inte rättssäkert"

– Inga minderåriga borde placeras på det här sättet. Det är inte rättssäkert, säger Elisabet Melin, handläggare på SLK, till tidningen.

Var femte kommun i undersökningen anser att släktinghemmen fungerar dåligt. I rapporten varnas bland annat för att barnen kan utnyttjas i människohandel.

Det kommer betydligt fler ensamkommande flyktingbarn än beräknat, skriver regeringens samordnare för flyktingbarnen, Björn Eriksson, på DN-debatt. Han skriver tillsammans med rådgivaren Nima Poushin att inströmningen ligger på 2 500 barn årligen medan systemet är uppbyggt för att ta emot mellan 300 och 400.

Tvångslag

De varnar för att någon form av tvångslag väntar om inte kommunerna på frivillig väg kan lösa problemet med att ta emot flyktingbarnen.

"Vi har med sorg noterat att det finns lokala och regionala företrädare från nuvarande riksdagspartier som menar att inför kommande valrörelser vore det att spela partier som Sverigedemokraterna i händerna om man är för tillmötesgående", heter det i artikeln.

De föreslår bland annat att länsstyrelserna, och inte Migrationsverket, ska förhandla med kommunerna om mottagningen av flyktingbarnen.

TT