Alliansen vill ha hårdare straff för den som sprider nakenbilder

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Det här är ett växande problem"

Plötsligt ligger den där på nätet för allmän beskådan, den intima nakenbilden du tog tillsammans med din före detta partner men som du inte ville att någon annan skulle få se.

Nu vill Alliansen skärpa lagstiftningen så att de som sprider nakenbilder och filmer utan tillstånd får hårdare straff.

– Det här är ett växande problem, säger Inger Davidson (KD), vice ordförande i justitieutskottet.

Hur många som varje år får intima bilder av sig mot sin vilja utlagda på nätet varje år går inte att säga för bara ett fåtal polisanmäls, och av de som anmäls är det i sin tur bara en liten del som leder till åtal.

– Lagstiftningen som finns i dag är tandlös och kommer inte åt problemet ordentligt. De som utsatts för brott som dessa känner sig än mer utsatta när åtalet ogillas, säger Inger Davidson (KD), vice ordförande i justitieutskottet.

Sprider för att hämnas

Alliansen vill nu skärpa lagstiftningen när det gäller att publicera intima bilder och videor på nätet på människor som inte givit sitt tillstånd till det.

Det kan handla om någon som smygfilmats eller fotats och sedan hamnat på nätet, eller någon som kanske ställt upp på nakenbilder eller intima filmer med någon de tyckt om men som de aldrig tänkt att något annan skulle få se.

När sedan förhållandet tagit slut kanske den andre spridit filmen för att hämnas.

Vill skärpa straffen

Om Alliansen vinner valet så kommer de gemensamt att ta fram ett lagförslag där spridning av intima bilder och filmer kan komma att klassas som sexuellt ofredande menar de.

– Vi vill skärpa straffen för dem som sprider de här bilderna, som lägger upp dem på nätet utan att den andra parten på bilden har godkänt det. Jag och flera med mig har blivit kontaktade av människor som råkat ut för det här, det är ett växande problem som måste tas tag i.

Men vad säger att inte även den här lagen blir tandlös?

– Vi kommer att sitta ner med människor som är professionella inom det här, som jobbar med frågor som dessa dagligen, och jobba fram ett sätt som är så bra som möjligt. Vi vill arbeta förekommande mot den här typen av brott, säger Davidson.

Hämnas när kärleken tar slut

Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie och biträdande chef för internetspaningsenheten vid IT-brottssektionen på Rikskriminalpolisen, välkomnar en lagskärpning.

– Det här är något som händer hela tiden och används frekvent av folk för att hämnas när kärleken tar slut. I dag finns inga lagar som riktigt funkar, som är ordentligt anpassade för internet, så jag välkomnar en ordenlig utredning, säger han.

"Får inte vara naiv"

Ahlqvist tror att det kan vara bra att skräpa straffen för den som publicerar bilderna eller filmerna på nätet men han menar att de som ställer upp på intima bilder även måste tänka sig för.

– Man får inte vara så naiv, man måste inse att materialet hamnar någonstans. Har man väl skickat en bild någonstans så tappar man därmed kontrollen över den. Den finns någon slags uppfattning att till exempel Webcamshower i MSN är riskfritt men så är det inte, den händige kan skaffa program. Man måste tänka efter före, säger han.

Publicerad: