Nyheter

Norska Aftenposten har tillgång till Wikileaks alla 250 000 dokument

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Första tidningen som fått fri tillgång till allt

Den norska tidningen Aftenposten säger sig ha tillgång till alla Wikileaks 250 000 läckta, hemligstämplade dokument.

Chefredaktören Ole Erik Almlid säger att tidningen kommer att publicera innehållet oberoende vad Wikileaks gör.

– Vi har satt stora resurser på att gå igenom materialet, säger Almlid, till CNN.

Norska Aftenposten.

I slutet av november briserade nyheten att webbplatsen Wikileaks kommit över drygt 250 000 amerikanska dokumenten känslig diplomatpost.

Sajten har sedan dess släppt en del av dokumenten stegvis och samarbetar även med en del stora tidningar som The New York Times, The Guardian och Der Spiegel men hittills har det bara varit grundaren Julian Assange och hans medarbetare som haft fri tillgång till samtliga dokument enligt ABC News.

Stora resurser

Men Aftenposten säger sig nu alltså ha fått tillgång till rubb och stubb av de känsliga pappren – utan klausuler.

Chefredaktören Ole Erik Almlid vill inte säger hur de kommit över materialet, han poängterar dock att tidningen inte betalat för det. Han säger till CNN att nyhetsredaktionen nu lägger stora resurser på att gå igenom dokumenten. Materialet är gigantiskt och det kommer att ta månader tror han.

– Vi kan publicera materialet när och hur vi vill. Men vi tänker inte publicera dokumenten bara för publicerandets skull, säger Almlid till CNN och menar att tidningen planerar att göra journalistik av dokumenten.

I den egna tidningen Aftenposten skriver Almlid att tidningen kommer att nyhetsvärdera dokumenten precis som de skulle göra med vilket material som helst och att de kommer ta hänsyn till om det finns saker i innehållet som kan äventyra folks säkerhet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på Europatipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 20.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert: