Ett dödligt krav på kontroll av kvinnor

NYHETER

Jan Helin om våldets olika förtecken

Foto: Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet.

Våld i nära relationer är det farligaste som finns för kvinnor mellan 15 och 44 år. Oavsett var i världen de lever.

Våldet har olika förtecken i olika kulturer. Men den gemensamma nämnaren är densamma: Ett dödligt krav på kontroll över kvinnor.

För ett år sedan var Aftonbladets reportrar Kerstin Weigl och Kristina Edblom nominerade till Stora Journalistpriset för att ha granskat detta våld i Sverige i reportageserien 153 kvinnor.

I dag tar vi tillsammans med Sida och SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, projektet ut i världen. I satsningen Dödsorsak: Kvinna kommer Kerstin Weigl, Karin Alfredsson och Linda Forsell under ett års tid att på olika sätt berätta om tio gripande kvinnoöden från hela världen.

I Aftonbladet möter du Dödsorsak: Kvinna inom ramen för Världen Direkt, Aftonbladets satsning på en ny engagerande utrikesjournalistik.

I dag kan du läsa berättelsen om hur 12-åriga Badour i Egypten dog för den uråldriga seden att skära organen som ger sexuell njutning ur kvinnans kropp.

Kerstin Weigl är med direkt från Egypten och kopplar ihop dig som läsare i en chatt med Magda Naguib Wahba. Hon är själv könsstympad och jobbar i dag som socialarbetare med att utbilda kvinnor om riskerna med seden.