Snökanonen slår till med full kraft

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets team fast i mardrömmen på vägarna

1 av 3
HÄR ÄR DET TOTALSTOPP Strax söder om Linköping kör Aftonbladets utsända in i kaoset på E4:an. Lastbilar ligger i diket och andra trafikanter sitter fast i kilometerlånga köer – samtidigt som snökanonen fortsätter sin urladdning över södra Sverige.

Kvart över fyra kör vi rakt in i snökanonen.

Den blåser med full kraft mot bilen och sikten är noll. I backarna norr om Jönköping blir det tvärstopp.

– Vi lär bli sittande tills man bärgat de bilar framför oss som sitter fast, säger lastbilschauffören John Appelqvist.

SMHI hade varnat för stora störningar när årets första ordentliga snökaos drabbade Sverige. Klass 2-varning. Stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. I klartext innebär det strömavbrott, översvämningar och kaos på vägarna.

Och det är precis vad vi ser på den smala, backiga och tungt trafikerade riksväg 26 norr om Jönköping. Lastbil efter lastbil som har fastnat eller kört av vägen i halkan.

– Vi har suttit fast här i 45 minuter. Och vi satt fast någon timme tidigare i dag på ett annat ställe ett par mil härifrån, säger John Appelqvist.

En polsk lastbil med blankslitna sommardäck har hamnat i diket framför dem. Längre upp i backen står en karavan av långtradare som inte tar sig ur fläcken.

”De är chanslösa”

– Många av dem kör med dåliga däck och är chanslösa i det här vädret, säger John Appelqvist.

Ovädret ställde till en början inte till med särskilt stora problem i trafiken.

Vägarna var moddiga men fullt framkomliga i Östergötland, enda hindren var några översvämningar på E22 norr om Västervik.

Men i takt med fallande temperaturer ökade problemen under dagen, särskilt i inlandet.

Bärgaren Patrik Andersson i Jönköping var igång hela dagen.

– Jag fick första larmet vid tvåtiden på natten. Sen har jag haft fullt upp hela dagen, ett 20-tal bärgningar hittills. Jag har inte ens hunnit äta frukost eller lunch, säger han.

Blåser av vägen

Han har dragit upp lätta lastbilar som blåst av vägen, långtradare som har fastnat i backar och privatpersoner som har gett sig ut i snöovädret med sommardäck.

– Det har varit kaos, helt enkelt. Och det fortsätter. Jag räknar med att få jobba hela natten.

Meteorologer kallar det snökanon: En kraftig snöby som bildas över Östersjön och blåser in över fastlandet med kraftiga nordostvindar.

Under kvällen slår snökanonen till med full kraft. Trafiken på den illa plogade E4 flyter allt långsammare norrut. Vi kör om – i 60 kilometer i timmen.

Söder om Linköping blir det plötsligt tvärstopp. En lastbil har fått sladd och ställt sig tvärs över vägbanan. Den läcker diesel och bärgningen drar ut på tiden.

Just som vi pratar med räddningsledaren Joakim Eriksson kör ytterligare en långtradare av vägen, denna gång i södergående riktning.

– Djävlar, där åker en till! säger Joakim och springer dit.

Kilometerlånga köer

Lite längre fram står en personbil och en lätt lastbil i diket. Enligt polisen blåste de av vägen i den hårda vinden på Östgötaslätten.

När vi efter tre timmar börjar rulla igen har det bildats snödrivor runt bilarna i de kilometerlånga köerna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN