Nya besked: en tidsfråga innan dammen brister

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Inte längre något hopp om att laga dammen

1 av 3 | Foto: FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON
Aftonbladets utsända är på plats vid giftdammen i Ungern. På bilden ser man tydligt det stora hålet där slammet rann ut.

Hoppet ökade i morse men nu verkar en ytterligare katastrof vara nära.

Ungerska experter konstaterar nu att giftdammens fördämning kommer att brista – och en ny slamflod väntas skölja över landskapet.

– Det kommer att ske ganska snart, säger Aftonbladets Peter Kadhammar på plats i katastrofens centrum.

Först konstaterade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att det mesta talade för att fördämningen till dammen med giftslam skulle brista. Sprickorna var för många.

Men på söndagsmorgonen kom nya – positiva – uppgifter som sa att det fanns en chans till räddning. Inga nya sprickor hade konstaterats över natten, och de gamla sprickorna höll på att lagas. Arbetet med att bygga nya skyddande vallar runt fördämningen pågick också för fullt.

Trista besked

Nu har dock nya, dystra besked kommit. Enligt ungerska myndigheter är det bara en tidsfråga innan hela dammen med giftslam kommer att brista och en ny våg kommer att skölja över det redan mycket utsatta landskapet.

– Vi har varit framme vid hålet och tittat ner i sprickorna där man tror att dammväggen kommer att ge vika. Den ungerska regeringens experter tror att det kommer att ske ganska snart. Troligtvis inom en vecka, säger Aftonbladets Peter Kadhammar som är på plats i Ungern.

Minst en kilometer norrut kommer den röda gyttjan att täcka jord och mark, enligt AP.

Enligt miljöminister Zoltan Illes har man nyupptäckta sprickor funnits på dammens norra sida. För tillfället har sprickorna slutat att vidgas tack vare goda väderförhållanden, men det kommer att vända. Särskilt under nattetid, enligt miljöministern.

Fortsatt utrymt

Nästan alla 800 invåndare i byn Kolontar fick fly i går, efter att premiärministern sagt att fördämningen högst troligt skulle brista. De, tillsammans med de 6 000 invånarna i Devecser som i går också fick utrymma, får fortsättningsvis hålla sig borta från sina hem.

Publicerad: