Kokain ökar explosions-artat i Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-11

Antalet åtal med kokain har stigit med 1000 procent på tio år

Antalet beslag av kokain i Sverige ökar.

Men trots det sjunker priserna på marknaden.

Nu tror polisen och Tullverket att rekordmycket kokain cirkulerar i Sverige.

– Smugglarna ligger hela tiden ett steg före oss, säger Dick Henry på Tullverket.

För en tid sedan sprängde tullen i Göteborg en spektakulär kokainliga. Sammanlagt misstänks 14 personer för smuggling- och narkotikabrott. Alla de misstänka har kopplingar till Sydamerika.

– Det anmärkningsvärda var ligans tillvägagångssätt. Man har bland annat gömt kokainet inne i korkarna på nagellacksflaskor, vi har också hittat pappersark som blivit indränka i upplöst kokain och som skickats på posten, säger Dick Henry på Tullverket.

De olika försändelserna har hämtas ut med stulna identiteter. En kvinna inom hemtjänsten har erkänt att hon har använt sig av vårdtagares namn för att både betala och hämta kokainpaketen.

Toppen på ett isberg

Men ligans verksamhet är förmodligen bara toppen på ett isberg. Kokainbeslagen av både polisen och tullen ökar.

Mellan 1995 och 2005 ökade åtalen som rör kokain med 1 000 procent. Och 2006 gjorde tullen två rekordbeslag i Göteborg. Sammanlagt hittades 1,3 ton kokain lastade i båtar.

Men trots det har priset på den svenska marknaden sjunkit stadigt och ligger nu på rekordlåga nivåer.

– Det tyder på att det kommer in mer och mer kokain i Sverige. Knarkligorna ligger hela tiden ett steg före oss. De kommer på något och vi lär oss, men dagen efter har de kommit på ett nytt knep, säger Dick Henry.

Sofistikerade metoder

Kokainet kommer in i Sverige på flera olika sätt. Exempelvis genom kurirer, försändelser och båtlaster. Men att det transporteras direkt från Sydamerika till Sverige är ovanligt.

– Förr i tiden kunde vi hitta stora containrar packade med kokain som kommit med båt till Sverige. Men de beslagen har minskat, i dag använder smugglarna andra mer sofistikerade metoder, säger Dick Henry.

Exakt hur mycket kokain som finns i Sverige i dag går inte att säga. Men drogen förekommer i första hand i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

– Kokainet tycks förekomma mest i anslutning till krogar och andra festmiljöer. Men mörkertalet om användningen är fortfarande stort, säger Björn Hibell, direktör på CAN.

”Lyxdrog”

Dick Henry beskriver kokainet som en lyxdrog.

– Eftersom priset på drogen fortfarande är högt jämfört med andra droger är det ofta människor med lite högre inkomster som använder kokain.

Om inflödet av drogen ska stoppas räcker det inte med att vänta vid gränserna på att det ska dyka upp. Det gäller att slå till mot källan, tror Dick Henry.

– För att knäcka de här organisationerna krävs det samarbete mellan myndigheter i olika länder. Vi har inlett en del samarbeten med myndigheter i Sydamerika, om några år vet vi om det bär frukt.