Nyheter

Pressad åklagare försöker ge svar

NYHETER

Pressen på chefsåklagare Eva Finné ökar.

På söndagen försökte hon kasta mer ljus över vad som gäller i utredningen mot Wikileaks grundare Julian Assange.

På Åklagarmyndighetens hemsida lades då ut "frågor och svar" om fallet som på lördagen blev en världsnyhet och vars plötsliga vändning – avskriven misstanke om våldtäkt – väckte global förvåning.

Eva Finné, som inte ställer upp på intervjuer, kommer att arbeta vidare med ärendet under veckan. Hon kan inte säga när mer information går att lämna.

"Det går inte heller att bedöma om Julian Assange behöver förhöras, eller vilka brottsrubriceringar som kan vara aktuella", står det på hemsidan.

Ångrar sig inte

Där framgår att beslutsunderlaget som Eva Finné hade på lördagen var mer omfattande än det som jouråklagaren i Stockholm hade tillgång till under fredagskvällen.

Maria Häljebo Kjellstrand beslutade då att anhålla Julian Assange i dennes frånvaro. Misstankarna rörde en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm.

Jouråklagarens beslut vilade på muntliga uppgifter från polisen, som på fredagen fått anmälningar mot Julian Assange av två unga kvinnor. Hon säger till Expressen att hon inte ångrar sig:

– De uppgifter jag fick var så övertygande att jag fattade mitt beslut.

Oklarhet kvarstår

På lördagseftermiddagen hävde Eva Finné anhållandebeslutet. TT bad på söndagen Åklagarmyndigheten reda ut om den kvarvarande misstanken om ofredande gäller båda kvinnorna eller bara den ena. Något svar på den frågan gick inte att få.

Julian Assange har varit i Sverige under den senaste tiden för att hålla föreläsningar om Wikileaks omstridda publicering av tiotusentals dokument om kriget i Afghanistan, något som skakat om USA:s regering.

I en intervju i Aftonbladet förklarar han sig helt oskyldig till anklagelsen om ofredande och berättar att han blivit varnad för gillrade sexfällor.

På nätet flödar konspirationsteorierna vilt om Wikileaks och de rättsliga turerna i Sverige.

– Anklagelserna mot Assange är förstås inte iscensatta av varken Pentagon eller någon annan. Ansvaret för det som hänt ligger hos en man med skev kvinnosyn och problem med att ta ett nej, säger en av de unga kvinnorna till Aftonbladet.

Aftonbladets bloggar

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter