Så rapporterar världen om valet

NYHETER

SD:s intåg en stor nyhet i Europa och världen

1 av 3
Le Monde.

Riksdagsvalet är en stor nyhet utomlands.

Många internationella tidningar rapporterar om att Sverigedemokraterna lyckats ta sig in i riksdagen.

"Det är tydligt att en våg av främlingsfientlighet nått den tidigare toleranta och civiliserade svenska kusten", skriver spanska tidningen El Pais.

Sverigedemokraternas cirka 20 platser i riksdagen var allt som behövdes för att den högerextrema vågen ska uppmärksammas i Europas tidningar.

”Landet som länge stoltserat med att vara det mest toleranta landet i Europa har precis röstat in det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna i riksdagen. Ett parti som beskriver islam som Sveriges största hot sedan andra världskriget", skriver brittiska the Telegraph och The Times konstaterar att ett parti med nynazistiska rötter har berövat statsministern riksdagsmajoriteten.

Varnar för ignorera SD

Dansk Folkepartis utrikesansvarige Sören Espersen firade i Stockholm att SD tar plats i riksdagen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Han varnar de andra partierna för att ignorera nykomlingen:

– Då får de ett abrupt uppvaknande nästa gång när SD fördubblar sina röster, spår Espersen.

SD sjöng och dansade

Den franska tidningen le Parisien beskriver SD:s valfirande så här: "Åkessons anhängare sjöng, dansade och skrek hans namn".

"Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har under hela kampanjen betonat vikten av att få en majoritetsregering för att motverka högerextremisterna, men inte lyckats", skriver den franska tidningen.

Le Monde visade bilder från Sverigedemokraternas glädjefyllda valvaka. "Extremhögern gör en historisk entré".

Svenskt invandrarmotstånd

Irländska Irish Times skriver så här:

"Valresultatet visar att svenska väljare har drabbats av samma invandrarmotstånd som visat sig i andra europeiska länder, så som Danmark, Holland och Ungern".

Irish Times påpekar också att Sverige valt bort ett annat historiskt alternativ: att rösta fram Mona Sahlin som landets första kvinnliga statsminister.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har besegrat Socialdemokraterna för andra gången men på grund av högerpopulisterna har han inte lyckats få majoritet, skriver tyska tidningen Die Welt. Bara ett gemensamt misstroendevotum av Sverigedemokraterna och vänsteroppositionen kan avsätta honom.

Föga karismatisk

Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan 1920 och många av tidningarna tror att valresultatet beror på en svag partiledare.

"Partiet har lidit av den föga karismatiska ledaren Mona Sahlin", skriver spanska tidningen El Pais.

Och många av tidningarna påpekar att Sverige väljer bort det socialdemokratiska välfärdssystemet för Fredrik Reinfeldts moderata reformprojekt.

"Det är tydligt att en våg av främlingsfientlighet nått den tidigare toleranta och civiliserade svenska kusten", skriver El Pais.

”Åkesson - en ung reklamdirektör”

Utanför Europa väcker också Sverigedemokraternas framgångar uppmärksamhet. New York Times tycker att Jimmie Åkesson mer liknar en ung reklamdirektör på uppgång än en garvad politiker.

”Sverige har ju gjort sig känt som ett liberalt land vilket inte tidigare släppt in ett parti som öppet bekämpar invandring.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010