”Arrogant adelsman”

avStaffan Lindberg

NYHETER

Så hånades utrikesminister Carl Bildt av USA

Foto: Foto: AP
Stjärnglans Carl Bildt vill gärna spela i toppligorna enligt hemliga dokument från USA:s ambassad. Här träffar han USA:s utrikesminister Hillary Clinton i maj 2009.

En medelstor hund. Med en stor hunds attityd.

Som vill spela i högsta ligan – trots att han inte kommer från något stort land.

Så framstår Carl Bildt (M) för amerikanarna, enligt hemliga dokument.

Fel bild? I en rapport beskrivs Carl Bildt så här: ”Han ses ofta som en arrogant adelsman, vilket inte är bilden Reinfeldt och de nya Moderaterna vill ge”.

Carl Bildt har de senaste fyra åren rest jorden runt och träffat många höga ledare. Aftonbladet har kartlagt hur världens mäktigaste land, USA, ser på Sveriges utrikesminister.

Genom att gå igenom ett stort antal dokument från amerikanska ambassader i Stockholm och Europa – samtliga stämplade som ”hemliga” eller ”konfidentiella” och läckta av sajten Wikileaks – träder amerikanernas bild av Carl Bildt fram.

Inför ett besök i Washington i fjol våras beskrivs Bildt som kunnig och respekterad, men med begränsad politisk skicklighet. Bildt har aldrig varit bra på att framträda i tv. Hans tendens att vilja spela expert har heller inte gått hem hos svenska folket, slår rapporten fast.

”Han ses ofta som en arrogant adelsman, vilket inte är bilden Reinfeldt och de nya Moderaterna vill ge”.

Respekteras av svenskar

Trots det anses svenska folket respektera honom för hans erfarenhet, kunskap, hängivenhet och vägran att vara någon annan än sig själv.

Carl Bildt styr Sveriges utrikespolitik efter eget huvud. Hans ambitioner sträcker sig enligt rapporterna bortom vad som kan förväntas av en politiker från ett land av Sveriges storlek.

”En medelstor hund, med en stor hunds attityd”, sammanfattas en ambassadrapport som bland annat bygger på samtal med hemliga källor.

Carl Bildt uttrycker sig ofta rakt på sak. Under sitt första möte med USA:s nye ambassadör Matthew Barzun 25 augusti 2009 fick han frågan hur det går i Afghanistan.

– Väldigt dåligt, blev svaret.

Carl Bildt anses känna världens konflikter väl och är personligt bekant med många utländska ledare. Han är frågvis och nyfiken, även om han sällan har tid att småprata.

UD styr han med hjälp av två av sina närmaste medarbetare: utrikesrådet Björn Lyrvall som han arbetade tillsammans med på Balkan och kabinettssekreterare Frank Belfrage. Även om alla tre reser mycket ser de enligt uppgift alltid till att minst en av dem är på plats i Stockholm.

Ställningen har försvagats

Carl Bildts ställning i regeringen har försvagats på grund av att han är borta så mycket. Och Fredrik Reinfeldt (M) uppges då och då bli irriterad över hans sätt att komma med egna uttalanden på sin blogg, utan att först ha stämt av dem med statsministern.

Delar av den dokumentation som Aftonbladet granskat har fungerat som underlag för utrikesminister Hillary Clinton, inför hennes möte med Bildt våren 2009.

Råden för hur amerikansk UD-personal ska möta Bildt är handfasta: ”Den som ska samtala med Bildt bör redan tidigt under mötet trycka på viktiga frågor då han (Bildt) lätt kan dominera mötet”, står det bland annat.

Tror inte på Medvedev

Ett av amerikanernas viktigaste mål har varit att få Bildt att gå med på hårdare sanktioner mot Iran. Bildt är svår att övertyga, men det finns knep:

”Att spela på Bildts önskan att verka i toppligorna och rama in åtgärder som nödvändiga för att hålla uppe EU:s eller Sveriges trovärdighet som en internationell spelare kommer sannolikt vara övertygande”, står det.

Internationellt anses Bildts hårda kritik av Ryssland, bland annat efter konflikten i Georgien, vara en belastning. Vid minst två tillfällen efter kriget ska ryssarna ha vägrat att ta emot honom i Moskva.

Carl Bildt har uttryckt sig bryskt om andra ledare. EU:s utrikesminister Catherine Ashton ska han visserligen ha beskrivit som kompetent och intelligent, men ”utan utrikespolitisk kunskap.”

Om Rysslands president Dmitrij Medvedev ska han enligt ett hemligt dokument från den 3 december i fjol ha sagt:

– Man hittar inte många människor i Moskva som tar Medvedev på allvar.

– Vår policy är att bygga upp honom (Medvedev), men det är tydligt att makten är någon annanstans.

Att han propagerar för att Turkiet ska släppas in i EU har också gett honom ovänner i unionen.

Fascinerad av flygplan

USA spekulerar i om Bildt kan ha låtit personliga motiv styra beslutet att stänga svenska ambassader och konsulat

i världen, snarare än de besparingskrav som han uppgav officiellt.

Ambassaden i Sri Lanka stängdes i fjol efter att Bildt nekats att resa dit.

Privat uppges Carl Bildt vara fascinerad av ny teknik, flygplan, europeisk historia och segling. Han skulle däremot aldrig förställa sig och låtsas att han brydde sig om något han inte var intresserad av, som sport, konstaterar ambassaden.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt som har avböjt att ge någon kommentar.

Läs mer om Wikileaks-avslöjandena längre ner