Han kunde inte gripas

NYHETER

Svenska polisens misstag räddade Assange

LONDON. Uppgifter i natt: Svenska polisens misstag gjorde att Julian Assange kunde undvika att gripas i går.

– Det är inte en korrekt auktoriserad arresteringsorder så vi kan inte ingripa, säger en poliskälla.

Nu upprättar svensk polis och åklagaren Marianne Ny en kompletterande arresteringsorder.

Foto: Julian Assange.

Wikileaks-grundaren är internationellt efterlyst på grund av våldtäktsanklagelserna i Sverige. Enligt Times vet Scotland Yard var Assange befinner sig, men grep honom inte i dag på grund av den svenska polisens misstag.

Felaktig arresteringsorder

Den internationella efterlysningen påstås vara felaktigt utfärdad och därför kan brittisk polis inte ingripa.

Den brittiska polisen behöver en komplettering av den europeiska arresteringsorder som ligger till grund för Interpolefterlysningen av Julian Assange.

– Enligt engelsk rätt så behöver de en specificering av maxstraffen för samtliga de fyra brott som Assange är misstänkt för. Och vår ursprungliga arresteringsorder innehåller bara en specificering för det grövsta brottet, vilket följer en svensk norm, säger Tommy Kangasvieri.

Kompletterande arresteringsorder

Så nu upprättar svensk polis och åklagaren Marianne Ny en kompletterande arresteringsorder, som innehåller maxstraffen också för de övriga tre misstänkta brotten; två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. I den första arresteringsordern är maxstraffet för våldtäkt angivet till fyra år.

Kangasvieri räknar med att den kompletterande handlingen kan gå iväg under dagen.

Assange anses allmänt ha gått under jorden, men enligt Times försåg Julian Assange brittiska myndigheter med adress och kontaktuppgifter när han anlände till Storbritannien i oktober.

Hade adress och telefonnummer

Tidningen citerar poliskällor som säger att man vet var Assange bodde och hade hans telefonnummer.

Interpol utfärdade i veckan en internationell efterlysning, en så kallad "Red notice", för att få hjälp att gripa Assange som misstänks för våldtäkt i Sverige.

Men den brittiska särskilda polisenheten som bekämpar organiserad brottslighet (Soca) har hittills vägrat bistå, skriver Times.

Tidningen Independent, som hänvisar till anonyma källor, skriver att Soca behövde klargörande om den svenska arresteringsordern som utfärdats av svensk åklagare, men beskrev förseningen som teknisk.

Londonpolisen och Soca har avböjt att kommentera uppgifterna, uppger Reuters.

Ska räta ut frågetecknen

Hos den svenska polisen vet man inte vad ett eventuellt tekniskt fel skulle bestå i men utgår från att man tillsammans med brittisk polis ska räta ut frågetecknen under torsdagen.

– Vi har kontaktat engelsmännen för att reda ut om det skulle vara något och i så fall vad det är. Vi har ännu inte fått något besked. Men jag räknar med ett snabbt svar så att vi kan få det här ur världen, säger Tommy Kangasvieri, biträdande chef för internationellt polissamarbete vid Rikspolisstyrelsen.