Ville döda svenskar

Läckan kan hota säkerheten
för trupperna i Afghanistan

Jätteläckan innehåller uppgifter om attacker på svenska soldater.

I natt gick Försvarsmakten igenom materialet.

–?Vi utesluter inte att det kan riskera säkerheten för vår trupp, säger informatören Torbjörn F Gustafsson.

Bland de 91?000 dokument som lagts ut av sajten Wikileaks finns en rad uppgifter som rör svenska soldater. Aftonbladet har gått igenom materialet. Fram träder en bild av en svensk trupp som utsätts för självmordsattacker, skjuter tillbaka, hittar bomber och röjer minor.

Analyserar dokument

Försvaret jobbar nu hårt för att analysera dokumenten.

– Det kan till exempel handla om uppgifter om hur svensk trupp uppträder taktiskt. Vi arbetar på flera fronter och tar det på fullaste allvar, säger Torbjörn F Gustafsson.

Här är tre av händelserna som nämns i dokumenten.

▸8 oktober 2009

Svenska trupper som ingår i en konvoj angrips. De besvarar attacken och dödar tre och skadar tre av angriparna. Två svenska soldater såras.

– Det här är ett tydligt exempel på hur de svenska trupperna förändrat sitt agerande i strid. Tidigare var det väldigt ovanligt att man besvarade eld, men det är något vi ser allt oftare

numera, säger Johan Tejpar, Afghanistanexpert på FOI.

▸ 16 juni 2007

En svensk konvoj angrips av en självmordsbombare på motorcykel. Motorcykeln kastas bort från det svenska fordonet innan den exploderar. Ingen svensk skadas, men fem afghaner intill dödas.

– Det är naturligtvis en oerhört allvarlig incident. Händelsen visar vilka risker soldaterna utsätts för varje dag, säger Johan Tejpar.

▸ 30 maj 2005

Ett svenskt fordon skadas när en mina som sitter fast på en cykel detonerar. Soldaterna klarar sig oskadda.

Sent i går kväll var det, enligt Försvarsmakten, ännu oklart om dokumenten innehåller uppgifter som kan riskera säkerheten för svenska soldater.

Johan Tejpar tror inte att uppgifterna kommer att ändra debatten om kriget i Afghanistan nämnvärt.

”Sprider rykten”

– Afghanerna är vana vid att talibanerna sprider rykten om civila som dödats av utländska soldater. Däremot tror jag att kritiska röster i de länder som skickat trupper till landet kommer att få betydligt större utrymme framöver.

Utrikesminister Carl Bildt tonade i går ner läckan, enligt TT:

– Det är illa om det skulle läcka ut uppgifter som har med pågående operationer att göra, men det här verkar bara vara historiska incidentrapporter.

Publisert: