Hon har tappat all kraft att stå i rampljuset

NYHETER

”Har du inte fyrtio graders feber så gör du jobbet!”

Kungen har präntat in i prinsessorna hur viktigt det är att sköta sina uppdrag.

Skolkar gör man aldrig.

Foto: Jenny Alexandersson, hovreporter.

Bakom varje inbjudan står förväntansfulla människor som fixat och ordnat månader i förväg. Deras besvikelse om någon ur kungafamiljen uteblir är enorm. Det är familjen extremt medveten om och att ställa in ett uppdrag är tabu.

Victoria och Madeleine är inga prinsessor på ärten när det gäller jobbet. Jag har sett Victoria representera med näsduk och elak hackhosta. Madeleines influensaattack vid Nobelfesten 2004 skapade rabalder.

Att prinsessan nu ställer in sina offentliga uppdrag är anmärkningsvärt. Hovet har ändrat i hennes kalender på kungafamiljens hemsida vid två tillfällen.

När Madeleine inte kunde resa till svenskveckan i Seattle förklarade hovet att hon mådde för dåligt efter separationen från Jonas. Victoria agerade stand in. I går ändrades kalendern igen och alla prinsessans programpunkter ströks ända fram till bröllopet. Madeleine kommer inte ens på sin systers lysningsmottagningar.

Hovet säger att det varit bestämt länge och att de inte hunnit uppdatera kalendern. Samtidigt fick arrangörerna besked först för två dagar sedan.

Enligt mina källor har Madeleine tappat all kraft och motivation att stå i rampljuset.

Just nu semestrar prinsessan i Miami tillsammans med sin vän Lovisa de Geer. Madeleine skrattar på bilderna och ser ut att ha trevligt. Under gårdagen fick jag flera mejl och läsarkommentarer av personer som tror att Madeleine skolkar för att hon inte har lust att jobba.

Så enkelt är det inte.

Madeleine må ha en stark vilja, men kungen skulle aldrig låta yngsta dottern strunta i sitt jobb utan anledning.