Polis stormade knarkkungens stadsdel – flera döda

NYHETER

Jamaicansk polis har stormat en stadsdel där den efterlyste knarkhandlaren Christopher "Dudus" Coke tros gömma sig.

Polis och gängmedlemmar har skjutit mot varandra, och flera personer har dött.

Med understöd av militären stormade polisen stadsdelen Tivoli Gardens under måndagseftermiddagen lokal tid. Tidningen Jamaica Observer rapporterade om högljudda explosioner och rökplymer från västra Kingston.

Människor som flydde från området berättade om skottlossning mellan polis och gängmedlemmar, och vittnen säger sig ha sett att kroppar på gatan.

Flera döda

Polisen bekräftar att flera personer har fått sätta livet till, men någon dödssiffra ville myndighterna inte släppa sent på måndagen svensk tid, enligt CNN.

Bland de döda och skadade finns både civila och poliser.

Polisen rådde människor bosatta i Tivoli Gardens att stanna inomhus, och elektriciteten till området stängdes av.

Striderna inleddes med att boende i området blockerat vägarna för att hindra polis och militärer från att ta sig fram.

Ska utlämnas

Striden gäller Christopher "Dudus" Coke, stark man i stadsdelen Tivoli Gardens – men också utpekad för handel med narkotika och vapen samt ledare för ett internationellt brottssyndikat.

USA har länge försökt få Coke utlämnad för att ställas inför rätta, men haft svårt att få gehör hos premiärminister Golding, som bland annat hävdat att anklagelserna bygger på uppgifter från olaglig avlyssning.

Golding har dock hamnat under hårt tryck sedan det avslöjats att han själv varit engagerad i att hyra in en amerikansk juristfirma till stöd för Coke. Han har tvingats att be om ursäkt i parlamentet och godkände i fredags att en utlämning görs.

Sedan dess har det varit spänt i Kingston.

Attack mot staten

På söndagen utlystes undantagstillstånd i Jamaica, och natten till måndagen trappades situationen upp när två poliser dödades och ytterligare sex skadades. Flera polisstationer har också attackerats.

Premiärminister Bruce Golding tv-talade i söndags med en skarp varning:

– Vad som pågår är en planerad attack mot statens auktoritet som inte kan tolereras och inte kommer att få fortsätta. Det här kommer att bli en vändpunkt för oss som nation där vi konfronterar de ondskefulla makter som slagit ned på samhället och gjort vår huvudstad till en av världens mest mordtäta, sade Golding.

Varning för resor

Flera flygbolag ställer in ett antal flygningar till och från Jamaicas huvudstad Kingston på grund av våldet mellan säkerhetsstyrkor och väpnade gäng.

Även regeringar varnar för resor till Kingston där myndigheter försöker att gripa den mäktige Christopher "Dudus" Coke.

UD uppmanar sedan tidigare svenska resenärer att "iaktta mycket stor försiktighet".