Publicerad:
Uppdaterad:

Burma bytte flagga och nationalsång

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Helt plötsligt hissades en ny flagga i Burma. Ordern tog befolkningen på sängen, och de samtidigt beordrades att bränna den gamla röd-blå flaggan.
Foto: KHIN MAUNG WIN / AP
Helt plötsligt hissades en ny flagga i Burma. Ordern tog befolkningen på sängen, och de samtidigt beordrades att bränna den gamla röd-blå flaggan.

En del länder har snabbare byråkrati än andra.

Burma bytte på torsdagen hastigt och lustigt såväl flagga som nationalsång och namn.

Så här såg den gamla flaggan ut.

Prick klockan 15 skulle den gamla flaggan halas och en ny hissas.

Den plötsliga förändringen överraskade både befolkning och statstjänstemän i den sydostasiatiska diktaturstaten. Men den strikta ordern från landets militära ledning var inte förhandlingsbar.

”Togs på sängen”

– Vi togs på sängen när vi fick ordern om bytet. Det kom också en order om att de gamla flaggorna måste brännas, säger en anonym tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Ett av de mer märkliga inslagen i ordern var att den gamla flaggan måste halas av någon som var född på en tisdag och den nya hissas av någon född på en onsdag.

– Den instruktionen måste ha kommit från någon astrolog, tror tjänstemannen.

Den nya flaggan består av tre fält: ett gult, ett grönt och ett rött. Det är samma som Litauens flagga, men i mitten är en stor vit stjärna.

Ingen förklaring

Ingen vet dock riktigt vad den nya flaggan symboliserar. Det har ännu inte kommit någon officiell förklaring från militärjuntan.

Förutom flaggbytet har landet också bytt nationalsång och officiellt namn, enligt nyhetsbyrån AFP.

Namnbytet är inte så spektakulärt som det låter utan innebär bara att ordet ”republik” har lagts till. Det svenska utrikesdepartementet säger till Aftonbladet att man ännu inte tagit ställning till om man ska ändra landets officiella benämning på svenska. Tills vidare går det fortfarande under namnen Burma eller Myanmar.

Flagg-, namn- och sångbytet sker bara två veckor före Burmas första val på 20 år.

Förändringarna är ett resultat av den nya konstitutionen från 2008, men ingen visste när det hela skulle ske.

Publicerad:
Publicerad: