Nyheter

"Underlättar för Mona Sahlin"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om Ohlys besked

Vänsterpartiet hoppar av samtalen om en bred uppgörelse om Afghanistantrupperna.

S och MP fortsätter förhandla men Vänsterpartiet står för långt ifrån regeringen i frågan.

– Det blr lättare för Mona Sahlin att göra upp med regeringen nu, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Aftonbladets Lena Mellin.
Aftonbladets Lena Mellin.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin är inte förvånad över partiledaren Lars Ohlys (V) besked.

– Det hade inte gått att få till stånd en överenskommelse mellan regeringen och de rödgröna där alla partierna är med. Vänsterpartiet är mest profilerat vad gäller frågan om att ta hem trupperna. Även Miljöpartiet har lyft frågan men inte så uttalat som Vänsterpartiet.

Det rödgröna samarbetet har upphört och i och med det kan Vänsterpartiet göra som de vill. Enligt Lena Mellin kan det ge positiva konsekvenser för Lars Ohly och Vänsterpartiet.

– Kortsiktigt kan det i alla fall gynna Vänsterpartiet eftersom de syns och märks mer.

En nöjd Sahlin

Enligt Lena Mellin blir det enklare för Mona Sahlin att få till stånd en blocköverskridande överenskommelse med regeringen nu.

– Det är mycket sällan som Vänsterpartiet är med på blocköverskridande överenskommelser om utrikespolitiska frågor. De är speciella på det sättet. Jag tror att Mona Sahlin är väldigt nöjd med att slippa Lars Ohly.

Vagt slutdatum

Lars Ohly har uppgett att han inte tror på en bred uppgörelse vad gäller trupperna i Afghanistan. Han anser att man måste se kriget som ett misslyckande och nu byta strategi.

Enligt Ohly kan man vänta sig vaga bedömningar kring tidpunkten för tillbakadragandet av de svenska trupperna. Lena Mellin gör samma bedömning.

– Jag tror inte att man kommer att komma överens om något slutdatum, kanske att man har någon formulering om "att ta sikte på" ett eventuellt datum. Men det kommer vara tydligt att det är läget på marken som avgör tillbakadragandet av trupperna. I uppgörelsen kommer vikten av bistånd säkert att understrykas. Samtidigt är ju Afghanistan redan en av de största mottagarna av svenskt bistånd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: