Publicerad:
Uppdaterad:

Bildts rasande attack på mygel-presidenten

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

”Klockan tickar för Lukasjenko”

EU kan inte tyst betrakta det som händer i Vitryssland.

Det skriver utrikesminister Carl Bildt i en artikel där han går till fränt angrepp mot president Alexander Lukasjenko och valfusket i Vitryssland.

– Räknandet av rösterna var ett skämt, rasar Carl Bildt.

Carl Bildt.
Foto: AP
Carl Bildt.

Artikeln, som publiceras i Herald Tribune i dag, är skriven tillsammans med Karel Schwarzenberg, utrikesminister i Tjeckien, Radek Sikorski, utrikesminister i Polen och Guido Westerwelle, utrikesminister i Tyskland.

”Ett skämt”

Ministrarna konstaterar att de framsteg som tidigare gjorts i relationerna mellan Vitryssland och EU i ett slag utraderats med valfusket och regimens våld mot politiska motståndare.

”Räknandet av rösterna var ett skämt. Det var uppenbart att det fanns en order om att inte räkna röster, utan delge ett förutbestämt resultat”, skriver Bildt och hans kollegor i artikeln. ”Det står helt klart att det tillkännagivna valresultatet inte äger någon legitimitet överhuvudtaget.”

Men, värre saker följde.

”Oppositionella kandidater misshandlades, släpades i väg och hölls i förvar. Hundratals kampanjarbetare greps också och fängslades. Summariska rättegångar genomfördes men utan bevis. Politiska fångar är nu en realitet. Europa har inte sett något liknande på åratal. Kombinationen av valfusk och förtryck får valskandalen i Serbien 2000 att förblekna. Situationen påminner om när undantagstillstånd infördes i Polen 1981”, skriver ministrarna.

”Klockan tickar”

Allt fortsatt samarbete med Alexander Lukasjenkos regim är otänkbart, skriver de. Det vore ett slöseri med tid och pengar.

”Han har gjort sitt val. Men det finns många i Vitryssland som vet att klockan tickar – och som diskret förbereder en bättre framtid.”

Publicerad:
Publicerad: