Mordförsök på politiker

Attackerades utanför sin bostad

Politikern knivhöggs i buken när han gick ut från sin bostad. Han opereras nu för sina skador på sjukhus. Tillståndet är allvarligt.
Politikern knivhöggs i buken när han gick ut från sin bostad. Han opereras nu för sina skador på sjukhus. Tillståndet är allvarligt.

Kommunpolitikern Bernt Andersson (s) attackerades och knivskars i morse av en okänd gärningsman.

Mordförsöket inträffade utanför hans bostad på Teg i Umeå.

– Han fördes till sjukhus och opereras nu, säger Kenneth Jonsson, vakthavande stationsbefäl vid polisen i Västerbotten.

Bernt Andersson, S.
Bernt Andersson, S.

Knivöverfallet inträffade vid 07.30-tiden i morse. Polis larmades till platsen klockan 08.15.

– Gärningsmannen har avvikit efter den här attacken. Nu bedriver vi yttre och inre spaning, knackar dörr och söker efter vapen eller flyktväg, säger Kenneth Jonsson.

Sökt med hundpatrull

Polisen har sökt med hundpatrull i området men det har inte gett några spår efter knivmannen.

– Vi pratade med den skadade mannen direkt efter händelsen och han har sagt att han inte har någon aning om vem det var. Han sa också att han inte har några kända fiender eller vet någon som skulle vilja göra honom illa, säger Kenneth Jonsson.

Rubriceras som mordförsök

Gärningsmannen beskrivs vara i 18 till 20-årsåldern och bar vid överfallet mössa.

– Signalementet är i nuläget mycket vagt, säger Kenneth Jonsson.

Efter knivattacken fördes Bernt Andersson till sjukhus med skador i buken. Händelsen rubriceras som mordförsök och läget beskrivs som allvarligt men inte livshotande.

Ingen känd hotbild

Bernt Andersson är kommunpolitiker i Umeå och ordförande i styrelsen för kommunala bostadsbolaget Bostaden. Där är Ann-Sofi Tapani vd och hon har arbetat med Bernt Andersson i tre år. Hon berättar att händelsen kommit som en chock.

– Det finns faktiskt ingenting som jag känner till som jag kan koppla det här till, ingen hotbild. Man blir bensvag om man säger så. Det är en fruktansvärd händelse och ingenting som vi är vana vid här i Umeå. Man är ju orolig för hur det ska gå, säger hon.

"Det är fruktansvärt"

Grannar till Bernt Andersson som Aftonbladet pratat med beskriver området som lugnt. Flera är skakade över vad som hänt.

Roger Johansson har bott på samma gata sedan 1994 och känner Bernt Andersson väl. Han var inte hemma när knivskärningen skedde men fick höra om den tidigare idag.

– Det är ju fruktansvärt verkligen, man tror inte att sådant här ska hända, särskilt inte här på Teg. Man funderar över vad som hänt och vem som ligger bakom, säger han.

Publisert: