Stora förseningar drabbar tågtrafiken

Växelfel har gjort
att tågen står stilla

Stockholms central på tisdagseftermiddagen.
Stockholms central på tisdagseftermiddagen.

Det är stora förseningar i tågtrafiken i Sverige.

Stora växelproblem gör att man på många håll får räkna med förseningar på ett par timmar.

– Stämningen är uppgiven, både hos resenärer och SJ:s anställda, säger Tobias Gerdås, 27, som väntat i över två timmar.

Under sena eftermiddagen och kvällen har tågtrafiken i landet drabbats av stora problem, med långa förseningar som följd.

På Stockholm Central rådde under eftermiddagen fullt kaos. Så gott som varenda avgång var försenad. Vänthallen är så full med folk att det är svårt att ta sig fram mellan alla människor och resväskor. Johan Johquist, 49, på väg till Halmstad är en av många resenärer som frustrerat väntar på ett besked om när hans tåg ska gå.

"Tänker flyga eller åka bil"

– Så här är det jämt, suckar han. Jag har veckopendlat i två år till och från Halmstad och nästan varenda avgång har varit försenad. SJ:s information är usel. Det känns som det är Bagdad Bob eller Nordkorea som sköter det hela. I fortsättningen tänker jag flyga eller ta bilen, säger han.

Han får medhåll av andra resenärer som vittnar om irritiationen.

– Stämningen är uppgiven, både hos resenärer och SJ:s anställda. Ett fåtal personer låter ilskan gå ut över de anställda tyvärr, men de flesta är inte förvånade, säger Tobias Gerdås, 27, som väntat på att få komma iväg mot Uddevalla från Stockholm i nästan två timmar.

Växelfel

– Det är mycket växelfel som i början gjort att tågen blivit försenade, förklarar Tommy Andersson, pressinformatör på SJ.

Det är växlarna på på södra och västra stambanan som gjort att tågen delvis stått helt stilla. Det är alltså sträckorna Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg som drabbats.

Tåg fast i Stuvsta

– Sedan har vi dessutom under tiden haft ett tåg stående i Stuvsta söder om Älvsjö. Det har gjort att det bildats en tågkö bakom det tåget. Nu är det borta och tågen börjar rulla in på Stockholm central, säger Tommy Andersson.

De många försenade tågen har gjort att nästkommande avgångar inbokade på samma tåg följdaktligen också drabbats. Förseningarna har i flera fall fått räknas i timmar.

– Det kommer bli förseningar under kvällen. Man måste ju hålla sig uppdaterad vid sj.se. Men tågen kommer ju att börja rulla igen så det är viktigt att man inte bara sitter hemma och räknar med förseningar, säger Tommy Andersson.

Publisert: